Το τελευταίο διάστημα ο νέος κλάδος των τρισδιάστατων εκτυπωτών γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη. Η βιομηχανία όμως εκφράζει φόβους για έξαρση της πειρατείας προϊόντων.
Η εισαγωγή της SLM στο γερμανικό χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα αφού πρόκειται για την πρώτη εταιρία από τον πολλά υποσχόμενο κλάδο των τρισδιάστατων εκτυπωτών που τολμά αυτό το βήμα.
Μπορεί να πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση που μετρά μόλις 80 υπαλλήλους, ωστόσο στους πελάτες της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η NASA, η EADS, η General Motors, η Siemens αλλά και η BMW. Με τη βοήθεια προτύπων CAD, ένα είδος ηλεκτρονικών, τεχνικών σχεδίων, η εταιρία παράγει μεταλλικά εξαρτήματα και θεωρείται μάλιστα πρωτοπόρα στο πεδίο αυτό.
Πρωτοφανής ανάπτυξη του κλάδου
«Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά εκτιμούμε ότι η ανάπτυξή μας θα κινηθεί τουλάχιστον στους ρυθμούς της αγοράς», λέει ο επικεφαλής του Δ.Σ. της SLM Ούβε Μπεγκερσχάουζεν. Σύμφωνα με αναλυτές όμως, η ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Το Ινστιτούτο Ερευνών Canalys προβλέπει για την τρέχουσα χρονιά έναν τζίρο της τάξης των 1,3 δισ. δολαρίων, που συνιστά μία αύξηση κατά 52 % σε σχέση με πέρσι ενώ μέχρι το 2018 ο τζίρος αναμένεται να εκτοξευτεί στα 16,2 δισ. δολάρια.
Η ραγδαία ανάπτυξη του νέου αυτού κλάδου των τρισδιάστατων εκτυπωτών όμως προκαλεί και μεγάλες ανησυχίες. Η βιομηχανία εκφράζει φόβους ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση στην πειρατεία προϊόντων. Γεγονός είναι ότι η 3D εκτύπωση δίνει τη δυνατότητα απλής αναπαραγωγής βιομηχανικών αντικειμένων και σχεδίων. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο πελάτες/χρήστης είναι να «κατεβάσει» από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής ένα μοντέλο για τρισδιάστατα προϊόντα και να το προωθήσει στη συνέχεια στο λογισμικό του εκτυπωτή του.
Πνευματικά δικαιώματα
Ωστόσο οι ερασιτέχνες του χώρου στη Γερμανία μπορούν να υποπέσουν εύκολα σε ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία η διάθεση των λεγόμενων προτύπων CAD μέσω του ίντερνετ μπορεί να συνιστά, υπό προϋποθέσεις, αξιόποινη πράξη καθώς ενδέχεται να παραβιάζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και σημάτων.
Για τους χρήστες που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία για ιδιωτικούς σκοπούς όμως, τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά, εκτιμά ο δικηγόρος Γενς Φέρνερ που ειδικεύεται σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων. «Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να κάνουν αντίγραφα εάν δεν χρησιμοποιούν πηγές που είναι προφανώς παράνομες. Ο ιδιώτης καταναλωτής έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας από εκείνoν που δημιουργεί και διαθέτει τέτοια πρότυπα».
Ορισμένοι αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διάδοση της νέας τεχνολογίας να έχει για ορισμένους κλάδους τις συνέπειες που είχαν πριν από μερικά χρόνια οι πλατφόρμες ανταλλαγής αρχείων αλλά και οι συσκευές εγγραφής CD για τη μουσική βιομηχανία και τον κινηματογράφο.
Stephanie Höppner / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
πηγη:dw.de
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις