Ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου



Ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου

Ο καφές Mountain Blue Coffee θεωρείται ένας από τα πιο σπάνια και πιο ακριβά είδη καφέ στον κόσμο.

Το 1728 ο Sir Nicholas Lawes, τότε Κυβερνήτης της Τζαμάικα και ιδιοκτήτης του κτήματος Hall Estate, έφερε τα πρώτα φυτά καφέ στην Τζαμάικα. Αρχικά , η καλλιέργεια άρχισε στους πρόποδες του Αγίου Ανδρέα, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε φυτείες βαθύτερα στα εύφορα Γαλάζια Όρη. Η βιομηχανία του καφέ έχει ζήσει πολλά σκαμπανεβάσματα από αυτές τις πρώτες ημέρες μέχρι σήμερα. Από το 1800 έως 1840 στην Τζαμάικα παράγονταν 70.000 τόνοι καφέ ανά έτος, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο. Στη συνέχεια το 1838 ήρθε η κατάργηση της δουλείας. Αυτό γραφεί το τέλος για πολλές φυτείες καφέ, καθώς οι απελευθερωμένοι αγρότες άρχισαν τη φύτευση και την εκκαθάριση όλων των διαθέσιμων βουνών, έτσι ώστε να έχουν γη για να ζήσουν. Το 1891 η βιομηχανία καφέ ήταν γενικά σε σύγχυση και για το λόγο αυτό ψηφίστηκε νομοθεσία για την παροχή “διδασκαλία για την τέχνη της καλλιέργειας και αποξήρανσης με την αποστολή αρμόδιων εκπαιδευτών .”

Το 1944 η κυβέρνηση θέσπισε το Τζαμαϊκανό Κέντρο Καθαρότητας Καφέ , όπου όλα τα είδη καφέ προς εξαγωγή έπρεπε να εξεταστούν. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού και ταξινόμησης ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας του Τζαμαϊκανού καφέ που ήταν προς εξαγωγή . Μετά τον καταστροφικό τυφώνα του 1951, υπήρχαν μόνο τρεις μονάδες επεξεργασίας καφέ (που ονομάζεται “pulperies”) που παρέμειναν σε λειτουργία στο Blue Mountains. Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ανάπτυξη που θα ακολουθούσε ,δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Βιομηχανίας Καφέ για να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την ποιότητα, την καλλιέργεια και την επεξεργασία. Το συμβούλιο αυτό εξακολουθεί να είναι ενεργό έως σήμερα και ελέγχει τις νέες εσοδείες , για την αναζωπύρωση του Τζαμαϊκανού καφέ. Το 1973 οι τρεις μονάδες επεξεργασίας καφέ στο Mavis bank , Silver Hill και Clydesdale μαζί με ένα νεοφερμένο τον , Wallenford, κατοχυρώνουν την ονομασία “Blue Mountain Coffee”.

Πριν από λίγα χρόνια, η οικογένεια του Twyman κέρδισε το νομικό δικαίωμα, μέσω των Τζαμαϊκανών δικαστηρίων , να πουλήσει το ανώτερο προϊόν με την ονομασία “Blue Mountain”.

Η Τζαμάικα είναι γνωστή για την παραγωγή του ωραιότερου και ακριβότερου καφέ στον κόσμο, και ο λόγος είναι η τοποθεσία της: τα Γαλάζια Όρη. Μόνο ο καφές που καλλιεργείται σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 5.500 ποδιών μπορεί να φέρει την ονομασία ’BLUE MOUNTAIN COFFEE’ και πιο συγκεκριμένα αυτός από τις Ενορίες της Portland, Αγίου Ανδρέα και Αγ. Θωμά, και το σημαντικότερο, να καλλιεργηθεί στα κτήματα του Mavis bank, Silver Hill, Clydesdale ή Wallenford. Ο καφές που αυξάνεται στις ανυψώσεις μεταξύ 1.500 και 3.000 ποδιών καλείται ‘HIGH JAMAICA’, και ο καφές που αυξάνεται κάτω από την ανύψωση 1.500 ποδιών καλείται ‘JAMAICA JAMAICA’, (Όλο το έδαφος στην Τζαμάικα επάνω από 5.500 πόδια είναι μια δασική κονσέρβα, έτσι κανένας καφές δεν αυξάνεται εκεί.) Οι ταξινομήσεις των κατηγοριών του καφέ βασίζονται στους παράγοντες όπως το μέγεθος, η εμφάνιση, και οι ατέλειες που επιτρέπονται.

Ο Τζαμαϊκανός μπλε καφές βουνών είναι μια συνολικά προστατευμένη έννοια σημαδιών πιστοποίησης. Προέρχεται από μια αναγνωρισμένη περιοχή ανάπτυξης στην μπλε περιοχή βουνών της Τζαμάικας και η καλλιέργειά της ελέγχεται από τον πίνακα βιομηχανίας καφέ της Τζαμάικας. Καλλιεργείται στα 7.500 πόδια, ίσως το μεγαλύτερο υψόμετρο βουνών στις Καραϊβικές Θάλασσες. Το κλίμα της περιοχής είναι δροσερό και misty με υψηλές βροχοπτώσεις. Το χώμα είναι πλούσιο με την άριστη αποξήρανση. Αυτός ο συνδυασμός κλίματος και χώματος θεωρείται ιδανικός για τον καφέ. Η συγκέντρωση των φασολιών είναι μόνο το πρώτο στάδιο μιας περιληφθείσας λειτουργίας. Μετά τη συγκέντρωση, ο καφές είναι καθαρισμένος και πλυμένος. Η Τζαμάικα είναι μια από μόνο μερικές χώρες που παγκοσμίως επιτρέπει στο καφέ να καθίσει και να γεράσει για ένα ελάχιστο διάστημα έξι εβδομάδων κάτω από τον ήλιο ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποιότητα . Μετά την αποξήρανση του μεταφέρεται και συσκευάζεται μόνο σε ξύλινα βαρέλια .Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αυτός ο καφές έχει αναπτύξει μια φήμη που τον έχει κάνει ένα από τους ακριβότερους και sought-after καφέδες στον κόσμο. Εκτός από τη χρήση του για τον παρασκευασμένο καφέ, τα φασόλια είναι η βάση γεύσης του ηδύποτου καφέ [ Tia Maria ].

 
Πηγή: jamaicacoffee.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις