Η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει 60% ταχύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα, απειλώντας περιοχές χαμηλού υψομέτρου, από το Μαϊάμι μέχρι τις Μαλδίβες.
Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη που παρουσιάστηκε στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατάρ, η οποία υποστηρίζει ότι, με βάση τα δορυφορικά στοιχεία, η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται 3,2 χιλιοστά ετησίως, δηλαδή 60% ταχύτερα συγκριτικά με την ετήσια αύξηση της τάξης των 2 χιλιοστών που είχε προβλέψει παλιότερα η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Ειδικότερα, στην τελευταία της έκθεση το 2007 η IPCC προέβλεπε άνοδο της στάθμης των θαλασσών από 18 ως 59 εκατοστά αυτό τον αιώνα, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει το ενδεχόμενο της επιτάχυνσης του ρυθμού με τον οποίον λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση μεγαλύτερων όγκων νερού στη θάλασσα.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Ντόχα, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών αυτόν τον αιώνα υπολογίζεται στα 50 εκατοστά με ένα μέτρο, λόγω των υψηλών εκπομπών ρύπων που επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων.
Απεσταλμένοι από 200 κράτη συναντώνται από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου στη Ντόχα του Κατάρ σε μια προσπάθεια να βρουν κοινώς αποδεκτή λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020.
Η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των εκπομπών ρύπων μπορεί να προκαλέσει περισσότερες πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα, κατολισθήσεις και ερημοποίηση εδαφών.