H υγιεινή διατροφή ωφελεί την υγεία αλλά όχι το περιβάλλον

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο πειστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ωφελεί μεν την υγεία αλλά όχι όμως και το περιβάλλον.

Γάλλοι ερευνητές  ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1,918 συμπατριωτών τους και τις εκπομπές αερίων από την παραγωγή φυτών, ψαριών, κρέατος, πτηνών και άλλων συστατικών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η  υγεία των ανθρώπων και η «υγεία» του πλανήτη τελικά δεν είναι απολύτως συμβατοί στόχοι.

Μπορεί η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών να μην  συντελεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο ένα κοπάδι αγελάδων, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα συντελούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Όταν τρώμε υγιεινά επιλέγουμε τροφές που έχουν χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο με αποτέλεσμα να τρώμε πολλά  φρούτα και λαχανικά», εξηγεί η  συγγραφέας της μελέτης, που έγινε στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγρονομίας στην Μασσαλία, Νικολ Ντάρμον.

Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρικό οξείδιο, τα αέρια που συντελούν συνήθως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράγονται από τις μηχανές που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Τα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα συντελούν τελικά στην κλιματική αλλαγή. Η παραγωγή των τροφίμων, περιλαμβανομένων των μεθόδων γεωργίας και μεταφοράς των προϊόντων, υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 15% - 30% των εκπομπών αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες.

 Η Δρ Ντάρμον και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα διατροφικά ημερολόγια των συμμετέχοντων και συνέκριναν τη διατροφική ποιότητα και τα αέρια που παράγοντας απ’ αυτήν. Εντόπισαν τα 400 πιο συχνά καταναλισκόμενα τρόφιμα και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια βάση για να βρουν πόσες ήταν οι εκπομπές αερίων για την παραγωγή του καθενός, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Επίσης ελήφθησαν υπόψη όλες οι πλευρές του κύκλου ζωής των τροφίμων, περιλαμβανομένου και του τρόπου μαγειρέματος. «Το μόνο που δεν συνεκτιμήθηκε ήταν η μεταφορά από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι», εξηγεί η ερευνήτρια.

Συνολικά, εκπέμπονταν περίπου 1.600 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακαγια κάθε 100 γραμμάρια κρέατος που παραγόταν. Δηλαδή 14 φορές μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που εκπέμπεται στο περιβάλλον από την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. Επίσης υπερδιπλάσια ποσότητα απ’ την εκπεμπόμενη για την παραγωγή ψαριών, πουλερικών, χοιρινών και αβγών.

Τα λαχανικά και τα φρούτα πάντως εξέπεμπαν περισσότερο αέριο συγκριτικά με τα δημητριακά, τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά. Ίση όμως ποσότητα αερίων με το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και τα αβγά.

Και όταν η Δρ Ντάρμον και οι συνεργάτες της μελέτησαν τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες για να πάρουν συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας από τη διατροφή καθημερινά, διαπίστωσαν ότι η καλύτερη διατροφή ως προς την υγεία (φρούτα, λαχανικά και ψάρια) συσχετιζόταν με τις περισσότερες εκπομπές αερίων εν αντιθέσει με διατροφή πλούσια σε γλυκά και αλμυρά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα  ευθύνονταν για περίπου 5.000 γραμμάρια αερίων ανά ημέρα ανά άτομο. Η ερευνήτρια εξηγεί ότι τα άτομα που κάνουν διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα πρέπει να τρώνε περισσότερη ποσότητα για να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός τους και σε διαφορετική περίπτωση θα προσλάμβαναν από ένα κομμάτι κρέατος.

 

sigmalive.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις