Σχεδόν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη έχουν ανάγκη βελτιώσεων για λόγους ασφαλείας και το κόστος θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, τονίζει ψήφισμα που θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην ολομέλεια του ΕΚ στις 11 και 13 Μαρτίου αντίστοιχα, σε συνέχεια των «στρες τεστ» που κατέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος
Είτε οφείλεται σε ανθρώπινους παράγοντες όπως το Τσερνομπίλ είτε σε φυσικές καταστροφές, όπως η Φουκουσίμα, κάθε πυρηνικό ατύχημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Όμως, οι έλεγχοι που έγιναν στους αντιδραστήρες της Ευρώπης πέρυσι έδειξαν ότι σχεδόν όλοι έχουν ανάγκη βελτιώσεων.
Τα «στρες τεστ» περιέλαβαν 145 αντιδραστήρες σε 15 κράτη μέλη με στόχο να διαπιστωθεί η αντοχή τους σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις προέκυψε ανάγκη βελτιώσεων με συνολικό κόστος που φθάνει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν αυτού, με το ψήφισμά της Ιταλίδας ευρωβουλευτού Amalia Sartori (ΕΛΚ), που εγκρίθηκε από την επιτροπή Βιομηχανίας στις 24 Ιανουαρίου και κατατίθεται στην ολομέλεια στις 11 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το κόστος αυτό θα πρέπει να αναληφθεί από τις επιχειρήσεις και όχι από τον φορολογούμενο.
Επιπλέον, ζητούν να υπάρξουν μέχρι το τέλος του έτους προτάσεις για την επαρκή ασφαλιστική κάλυψη των πυρηνικών εργοστασίων. Τέλος, ζητούν να εξετασθεί η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόσκρουσης, ηθελημένης ή μη, αεροσκαφών στους αντιδραστήρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της αναμένεται να παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2014, έκθεση για την εφαρμογή από τα κράτη μέλη, των μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία μετά τα «στρες τεστ».
Σημειώνεται ότι το ΕΚ δεν έχει προς το παρόν δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης στο ζήτημα καθώς η μεν υιοθέτηση ή όχι της πυρηνικής ενέργειας είναι καθαρά ζήτημα για τα κράτη μέλη. Οι δε κανόνες ασφαλείας ορίζονται σε επίπεδο ΕΕ από τη Euratom, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ένωσης αλλά λειτουργεί εκτός της νομοθετικής διαδικασίας.