Εναέρια ανασκόπηση της καλλιέργειας με drone

Τα drones (UAVs), τα μη επανδρωμένα οχήματα, είναι σε θέση να συλλάβουν και την πιο τρελή φαντασία του κάθε καλλιεργητή, οι οποίοι και έχουν κατά καιρούς ονειρευτεί πως εκμεταλλεύονται τις ικανότητες της όρασης ενός πουλιού το οποίο μπορεί και ανιχνεύει την κατάσταση των χωραφιών τους από μακριά, βελτιώνοντας τις απαιτούμενες γεωργικές εργασίες που θα πρέπει να εφαρμοσθούν σε αυτά.

Ενώ μερικές από αυτές τις λειτουργίες είναι εφικτές από την σημερινή τεχνολογία UAV, πολύ περισσότερα έρχονται στο μέλλον.

Τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή τα drones:

✔ Ακριβής εφαρμογή νερού και φυτοφαρμάκων

Σημαντικές προσπάθειες γίνονται για τη βελτίωση της ικανότητας των UVAs να εφαρμόζουν άρδευση και φυτοπροστασία με ακρίβεια. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει επιτευχθεί είναι η επαλήθευση ενός θεωρητικού μοντέλου το οποίο όμως δε βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε οποιοδήποτε αγρόκτημα και οποιουδήποτε μεγέθους. Υπάρχουν ακόμη σφάλματα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.

Για να αποκτήσουν τα drones περισσότερες δυνατότητες, θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθός τους παρ’όλους τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η αλλαγή. Επίσης θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις όσον αφορά στην αποδοτικότητα της μπαταρίας, οπότε και οι πτήσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Η δεύτερη βελτίωση αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Επί του παρόντος, τα UAV που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή νερού ή / και φυτοφαρμάκων απαιτούν από τον χειριστή να επιλέξει τον τόπο όπου θα τοποθετηθεί το φορτίο με βάση τις εικόνες που μεταδίδει το UAV. Αυτό όμως σύντομα μπορεί να αλλάξει.

Ακόμη όμως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το ίδιο το drone  έχει το λογισμικό για να εντοπίσει από μόνο του το παράσιτο ή την έλλειψη νερού και να επέμβει το ίδιο αναλόγως. Σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που ένα Drone θα μπορεί να πετάξει και να διακρίνει από μόνο του , βάσει ενός λογισμικού που θα φέρει, πως το χρώμα του φυτού είναι διαφορετικό και γι’αυτό απαιτείται ψεκασμός , ενώ σε ένα άλλο σημείο του χωραφιού τα φυτά είναι υγιή.

✔ Βελτιωμένος έλεγχος παρασίτων

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια καλλιεργητικής περιόδου, λήφθηκαν αεροφωτογραφίες χωραφιών. Στις φωτογραφίες αυτές εμφανίστηκαν μοτίβο που έδειχναν τη μετακίνηση της νόσου στο χωράφι.

Βάσει αυτών των φωτογραφιών υπήρχε η δυνατότητα διαπίστωσης πως το πρότυπο  της ασθένειας συνδεόταν με τους διαφορετικούς τύπους εδαφών σε όλο το χωράφι. Εικασίες γίνονται πως τα φυτά σε ορισμένες περιοχές του χωραφιού βρισκόταν υπό περισσότερο άγχος, οπότε και ήταν περισσότερο ευαίσθητα. Αυτή πραγματικά ήταν μια συναρπαστική παρατήρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η ανίχνευση των επιβλαβών οργανισμών μέσω των drones, φέρνει δύο προκλήσεις:

► Πρώτον, ο εντοπισμός του επιβλαβούς παθογόνου θα πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίς και την κατάλληλη στιγμή, προτού να είναι πολύ αργά.

► Δεύτερον, οι φωτογραφίες μέσω των drones δεν είναι σε θέση να προσφέρουν την πρακτική προσέγγιση του προβλήματος η οποία και θα δώσει μια έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, γι’αυτό και μέχρι στιγμής οι αεροφωτογραφίες χρησιμοποιούνται, και έτσι πρέπει να γίνεται, ως πρόσθετο εργαλείο και όχι ως αντικατάσταση του επιτόπιου ελέγχου στο χωράφι.

Τα παραπάνω ζητήματα μπορεί σύντομα να διορθωθούν, καθώς η σημερινή λειτουργία διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα UAV λαμβάνουν αληθινές έγχρωμες φωτογραφίες ή εικόνες που έχουν εγγραφεί χρησιμοποιώντας το φάσμα του ορατού φωτός. Οι αληθινές έγχρωμες εικόνες μπορούν να ανιχνεύσουν ζημιές από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες μόνο όταν τα φύλλα αλλάξουν χρώμα ή εγκαταλείψουν το φυτό.

Αξίζει το κόστος;

Οι αεροφωτογραφίες μπορούν να προσφέρουν στους παραγωγούς πάρα πολλές πληροφορίες και κάθε είδους γνώση για τις καλλιέργειές τους. Για πρώτη φορά, τα UAV δίνουν στους καλλιεργητές μια στιγμιότυπη εικόνα της συνολικής υγείας και της ανάπτυξης των καλλιεργειών μέσα στη σεζόν και σε πραγματικό χρόνο.

Εκτός από την γρήγορη επισκόπηση των καλλιεργειών, μια εναέρια εικόνα παρέχει μια επισκόπηση που δεν μπορεί να προκύψει όταν περπατάμε μεταξύ των φυτών.

Παρατηρούμε σαφή και καλύτερα πρότυπα διαχείρισης πρακτικών των περισσότερων χωραφιών πάνω από τα οποία εφαρμόζονται πτήσεις UVA.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις