Λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση drones στη γεωργία; Οι αγρότες μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων σε περιοχές που χρειάζονται θεραπεία και να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα που χρησιμοποιείται, να μειώσουν τη χρήση νερού, να ελέγξουν την ποιότητα των καλλιεργειών και να έχουν πρόσβαση σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία.
Οι περισσότεροι αγρότες που χρησιμοποιούν κηφήνες στέλνουν τις ιπτάμενες μηχανές ψηλά πάνω από τα οικόπεδα τους, όπου οι μηχανές τραβούν σαφείς και γρήγορες φωτογραφίες των παρακάτω πεδίων. Πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να επικοινωνούν με λογισμικό που χρησιμοποιεί τις εναέριες φωτογραφίες για τη δημιουργία ενός χάρτη υψηλής ανάλυσης που περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες περικοπής. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τα drone και τα συστήματα χαρτογράφησης μπορούν να ενημερώσουν τους αγρότες για προβλήματα άρδευσης, εδάφους και προσβολής.
Οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες πρωτοστατούν
Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες, όπως η Gamaya με έδρα την Ελβετία (ιδρύθηκε το 2015) και η Delair με έδρα τη Γαλλία (ιδρύθηκε το 2011), παρέχουν λύσεις οπτικής ευφυΐας που επιτρέπουν στους αγρότες να συλλάβουν, να διαχειριστούν και να αναλύσουν τις καλλιέργειες τους, μετατρέποντας τα δεδομένα σε πολύτιμες πληροφορίες.
Η εκκίνηση Accelerated Dynamics με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε το 2016, ανέπτυξε μια λειτουργική πλατφόρμα για να απλοποιήσει τη διαχείριση πολλών UAV. Η λύση λογισμικού της επιτρέπει στους αγρότες να χρησιμοποιούν τους στόλους των αεροπορικών οχημάτων χωρίς εκπαίδευση. Η πλατφόρμα Accelerated Dynamics ενσωματώνει συσκευές IoT όπως αισθητήρες υγρασίας και συσκευές άρδευσης για την παρακολούθηση των καλλιεργειών ανά πάσα στιγμή και διασφαλίζει ότι οι αγρότες αυξάνουν την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων τους. Τα μηχανήματα είναι επίσης εξοπλισμένα με υπέρυθρη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη διάκριση μεταξύ υγιών και κατεστραμμένων καλλιεργειών. Με την πάροδο του χρόνου, μια σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από drones δίνει στους αγρότες μια πιο πλούσια εικόνα για το πώς αναπτύσσονται οι καλλιέργειες τους και την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας.
Η Hummingbird Technologies, μια βρετανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016, χρησιμοποιεί τηλεπισκόπηση και τεχνητή νοημοσύνη για να συλλέξει εικόνες αρόσιμων πεδίων από δορυφόρους, αεροπλάνα και UAV και στη συνέχεια να την αναλύσει χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης. Από αυτό, δημιουργούν αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες και χάρτες εφαρμογών που παρέχουν πληροφορίες για τους αγρότες και τους γεωπόνους με δυνατότητα δράσης.
Προκλήσεις για ψεκασμό drone
Όσον αφορά τον ψεκασμό των καλλιεργειών, ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Παρόλο που οι πρακτικές εφαρμογές των UAV έχουν προχωρήσει σημαντικά καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί παράλληλα με τη μείωση του κόστους, τα γεωργικά αεροσκάφη ψεκασμού περιορίστηκαν σε δοκιμές σε όλη την Ευρώπη και δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Για παράδειγμα, η Γαλλία διεξάγει δοκιμές επί του παρόντος ως μέσο ψεκασμού φυτοφαρμάκων έτσι ώστε έως το 2021 να μπορεί να ξεκινήσει την πρακτική καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακριβείς θεραπείες, καθώς και σε μείωση της χρήσης φυτοϋγειονομικών προϊόντων.
Αυτά τα αεροσκάφη, εάν επικυρωθούν, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου στην Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία πωλήσεων στη Γαλλία για το 2018 δείχνουν μια εκπληκτική αύξηση κατά 21% στη χρήση φυτοφαρμάκων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων. Ο γαλλικός γεωργικός τομέας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές παρά το λεγόμενο σχέδιο μείωσης των φυτοφαρμάκων της Γαλλίας «Ecophyto», με στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών από το 2008.
Με την Ελβετία να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επέτρεψε τη χρήση κηφήνων για ψεκασμό φυτών και καλλιεργειών το 2019, ανοίγοντας το δρόμο σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν στο εγγύς μέλλον.
Κοιτάζοντας το μέλλον
Με αναμενόμενο να λειτουργούν 7 εκατομμύρια καταναλωτικά drones αναψυχής σε όλη την Ευρώπη και 400.000 στόλοι που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για εμπορικές και κυβερνητικές αποστολές το 2050, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σκεφτούμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια θα να είσαι πάντα πρώτος. Οι εμπορικές εφαρμογές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, έχουν αποδειχθεί επωφελείς, και ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές παρακολούθησης ή παρακολούθησης, τα drone είναι εξαιρετικά ακριβή.
Αυτά τα αεροσκάφη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των καλλιεργειών τροφίμων και να τα καταστήσουν πιο βιώσιμα μειώνοντας τον ψεκασμό. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν τα UAV θα μπορούσαν να είναι ο οδηγός για τους αγρότες να στραφούν σε βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα για ψεκασμό πάνω από τα οικόπεδά τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις