Στο πλαίσιο μελέτης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας τα δεδομένα για το κλίμα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για προβλέψεις σχετικά με την απόδοση καλλιεργειών και μάλιστα αρκετούς μήνες νωρίτερα.
Τα δεδομένα συνδυάστηκαν γύρω από τις θερμοκρασίες και την υγρασία του εδάφους σε σχέση με καλλιέργειες ρυζιού και σιτηρών, καθώς και δορυφορικά δεδομένα της περιόδου 1983-2006. Με προσομοιώσεις οι ερευνητές κατόρθωσαν να προβλέψουν την αποτυχία απόδοσης του ενός πέμπτου των καλλιεργειών παγκοσμίως, τρεις μήνες νωρίτερα.
«Μπορούμε να εκτιμήσουμε τις τελικές αποδόσεις ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες αρκετούς μήνες νωρίτερα», λέει η Μόλι Μπράουν, ερευνήτρια στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA. «Οι συνθήκες που επικρατούν την Άνοιξη είναι αυτές που καθορίζουν το αποτέλεσμα.»
Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, επισημαίνουν ότι αυτές οι έγκαιρες και αξιόπιστες προβλέψεις μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τους ίδιους τους αγρότες στο σχεδιασμό τους.
«Αν γνωρίζατε ότι θα έχετε μια καλή χρονιά, θα μπορούσατε να προγραμματίσετε, να δώσετε δάνεια, να κάνετε άλλα πράγματα για να ενισχύσετε την παραγωγή τροφίμων, ώστε να προετοιμαστείτε για τις κακές χρονιές», εξηγεί η Μπράουν. «Προσπαθούμε να βρούμε πόση σημασία έχει ο καιρός, γιατί για ορισμένες καλλιέργειες, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, έχει τεράστια σημασία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για σιτηρά.»
Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σύστημά τους μπορεί να προβλέψει τόσο τις μικρές εναλλαγές στις αποδόσεις όσο και μια καταστροφική, πλήρη αποτυχία της απόδοσης εξαιτίας π.χ. ξηρασίας ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Οι συνέπειες των κλιματικών ακροτήτων – των συμβάντων που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή – είναι πιο εύκολο να προβλεφθούν από τις μικρότερες μεταβολές στο κλίμα, αλλά ακόμη και οι μεταβολές της τάξεως του 5% στις καλλιέργειες προσομοιάστηκαν σωστά στη μελέτη, για πολλά μέρη του κόσμου», λέει ο Άντι Τσάλινορ από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λιντς, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες.
naftemporiki.gr