Φοιτητές παρασκευασαν το οικολογικό σαλάμι αέρος

Εύφανταστοι και καλοφαγάδες φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων πέτυχαν μια διεθνή πρωτοτυπία παρασκευάζοντας οικολογικό σαλάμι αέρος.

Εξασφάλισαν μάλιστα την 3η θέση στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2013, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το βραβευμένο προϊόν, με την επωνυμία "διά ελιάς και αέρος" παράχθηκε χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο και εμπλουτίστηκε με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, βιοδραστικές πολυφαινόλες ελιάς, απομονωμένες από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου, οι οποίες βελτιώνουν τη ποιότητα, τη συντηρησιμότητα και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Η ομάδα των φοιτητών που ανέπτυξε το καινοτόμο προϊόν αποτελούνταν από τους Μάριο Κανδυλάκη, Ευθύμιο Τσιμτσιράκη και Σέργιο Τουχικιάν, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα. Ιωάννη Γιαβάση, μικροβιολόγο-βιοτεχνολόγο, ειδικό στις βιομηχανικές ζυμώσεις και τα ζυμούμενα προϊόντα.

Το προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Δρα. Κωνσταντίνο Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.

Όπως τονίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίκουρος καθηγητής πρωτοπορα αυτή έρευνα, η προσθήκη των φυσικών πολυφαινολών ελιάς σε υγρή μορφή ή σε μορφή ενθυλακωμένης σκόνης οδήγησε σε παραγωγή ενός καινοτόμου, υψηλής ποιότητας, φυσικού προϊόντος χωρίς τα συντηρητικά νιτρώδη που ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διατήρηση του χρώματος και την αποφυγή τάγγισης.

Η αρμονική συνεργασία των δύο ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και δύο πρωτοπόρων τοπικών επιχειρήσεων (με έδρα την Καρδίτσα η μία και τη Λάρισα η άλλη) οδήγησε σε μία καινοτομία με διεθνή εμβέλεια που σύντομα θα αποδώσει, όπως εκτιμάται, προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην τοπική κοινωνία. Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή του Λαρισαίου γραφίστα Σωτηρίου Γεροκώστα στην καλλιτεχνική διαμόρφωση της μακέτας του προϊόντος, που απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την πρωτοτυπία και το μήνυμά της που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τις μεσογειακές αξίες.

Το προϊόν αποτελεί ταυτόχρονα μία οικολογική καινοτομία, αφού συμβάλλει στην αξιοποίηση των φυτικών νερών του ελαιοτριβείου και την αποφυγή μετατροπής τους σε ένα ρυπογόνο απόβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που είχε συμμετοχές στην τελική φάση του διαγωνισμού.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνυ Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνος Πετρωτός και ο καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας Ιωάννης Γιαβάσης, που με τις ερευνητικές τους ομάδες πραγματοποίησαν την πρωτοπόρα αυτή έρευνα, η προσθήκη των φυσικών πολυφαινολών ελιάς σε υγρή μορφή ή σε μορφή ενθυλακωμένης σκόνης οδήγησε σε παραγωγή ενός καινοτόμου, υψηλής ποιότητας, φυσικού προϊόντος χωρίς τα συντηρητικά νιτρώδη που ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διατήρηση του χρώματος και την αποφυγή τάγγισης.





 ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις