Τρόποι προστασίας της ακτινιδιάς από την ασθένεια του «βακτηριακού έλκους»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας ενημερώνει τους παραγωγούς ακτινιδίων της Περιφερειακής Ενότητας ότι επιβεβαιώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Pseudomonas syringae pvactinidiae (βακτηριακό έλκος ακτινιδιάς) σε περιοχή του νομού Πέλλας.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει το φυτό ολοκληρωτικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται στην ακτινιδιά, όταν προσβάλλεται από την ασθένεια, είναι τα παρακάτω:
α) γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα με ή χωρίς κίτρινη ζώνη (άλω)
β) μάρανση και νέκρωση φύλλων ακτινιδιάς ή καρούλιασμα στις άκρες του ελάσματος
γ) καστανοκόκκινος μεταχρωματισμός της επιφάνειας του κορμού, οφείλεται στη βακτηριακή εξίδρωση που εξέρχεται από το έλκος και αποξηραίνεται επί του φλοιού. Τέτοιας μορφής έλκη παρουσιάζουν ο κορμός και οι κλάδοι των προσβεβλημένων φυτών ακτινιδιάς την περίοδο της άνοιξης.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκοπήσεων για το έτος 2014, πραγματοποιήθηκαν μακροσκοπικοί έλεγχοι από την υπηρεσία μας και ελήφθησαν δείγματα ακτινιδίων για μικροσκοπικό έλεγχο από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τα οποία βρέθηκαν χωρίς συμπτώματα.

Προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των οπωρώνων ακτινιδίου της Περιφερειακής Ενότητας, καλούνται οι παραγωγοί:
1. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων της ασθένειας να ειδοποιηθεί άμεσα η υπηρεσία μας για την διενέργεια ελέγχου, δειγματοληψία και εργαστηριακή εξέταση.
2. Να εφαρμόσουν τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρόνες ακτινιδίου, τις οποίες μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr -> αγρότης επιχειρηματίας -> γεωργία -> φυτοπροστασία -> φυτουγειονομικός έλεγχος).

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ακτινιδίων μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Διοικητήριο - Μεσολόγγι) και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2631055276, 2631361157 (Παναγιωτόπουλος Χρήστος, Φραγκούλη Ρεγγίνα, Τριάντη Ιωάννα).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις