Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
  • Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών αν ετοιμάζονται για εντατικές διαπραγματεύσεις
  • Πλήρης ενημέρωση στο αναλυτικό αφιέρωμα που ακολουθεί και το οποίο θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις

 

Η ΚΑΠ σε αριθμούς   Η ΚΑΠ σε αριθμούς

 

 

Οι αγροτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 41% των ετήσιων δαπανών της ΕΕ και βρίσκονται στην καρδιά της Ένωσης από την εποχή της δημιουργίας της ΕΟΚ. Τώρα, το ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη ετοιμάζονται να συζητήσουν την πορεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2014-2020. Στο αφιέρωμά μας θα βρείτε πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων όπως αυτές εξελίσσονται.


Πώς μπορούν να κατανεμηθούν δικαιότερα τα κονδύλια μεταξύ "παλαιών" και "νέων" κρατών μελών; Πώς θα "πρασινίσει" η ΚΑΠ; Πώς θα εγγυηθεί η ΕΕ το εισόδημα των παραγωγών και πώς θα διαμορφωθούν οι αποσυνδεδεμένες, απευθείας πληρωμές; Πώς θα είναι η ευρωπαϊκή γεωργία ανταγωνιστική διεθνώς;


Στα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει δρομολογηθεί καθώς η είσοδος των 12 νέων κρατών στην Ένωση το 2004 και το 2007 κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές που έγιναν το 2003 πρέπει να συμπληρωθούν με νέες για να εξακολουθήσει η ΚΑΠ να εκπληρώνει την αποστολή της.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το μέλλον της ΚΑΠ στις 12 Οκτωβρίου 2011 και, από τώρα η επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ, η Πολωνική Προεδρία αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζουν τον ευρύ δημόσιο διάλογο που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αλλαγές που κυοφορούνται.


Οι εισηγητές του ΕΚ


Η αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν είναι απλή υπόθεση και, στο ΕΚ, τη συζήτηση θα καθοδηγήσουν τέσσερις ευρωβουλευτές - εισηγητές ο καθ' ένας με διαφόρους επιμέρους τομείς ευθύνης, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες προτάσεις Κανονισμού.


Ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής Luis Manuel Capoulas Santos, είναι ο εισηγητής για τους κανονισμούς που αφορούν τις απ' ευθείας πληρωμές, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τα μεταβατικά μέτρα που προβλέπεται να ισχύσουν το 2013.


Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Michel Dantin, είναι εισηγητής για τις κοινές οργανώσεις αγοράς (ΚΟΑ) επιμέρους προϊόντων.


Ο Ιταλός, επίσης του ΕΛΚ, Giovanni de la Via, είναι ο εισηγητής για την οικονομική παρακολούθηση και διαχείρηση.


Ο επίσης Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Herbert Dorfmann, είναι ο εισηγητής ειδικά για την ΚΟΑ οίνου.


 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις