Toυ Μίλτου Σουλιώτη
Μέχρι τα τέλη του 1960 η ελληνική οικογένεια της υπαίθρου διάθετε έναν αξιόλογο αριθμό παραγωγικών ζωών (άλογο, πρόβατο αίγα ,κότα ,χοίρος …κλπ) τα όποια συντελούσαν εκτός από τις εργασίες της καθημερινότητας(όργωμα ,μεταφορά …) και στην οικιακή τους αυτάρκεια .
Η αυτάρκεια αυτή τους έδινε το πλεονέκτημα της ανεξαρτησίας τους ,στις προκλήσεις των καιρών αλλά και γινόταν συνεχιστής μια γνώσης η όποια μεταδιδόταν βιωματικά ,από τους γονείς στα παιδιά .
Έτσι λοιπόν ,οι νέες γενιές δεν ήταν αποκομμένες από το παρελθόν και γινόντουσαν συνεχιστές του μέλλοντος .
Όμως ,η αστυφιλία που επικράτησε ή επιβλήθηκε μετά το 1960 οδήγησε σε εσωτερική μετανάστευση τους κάτοικους της υπαίθρου, προς στα μεγάλα αστικά κέντρα και αντικατέστησε τα παραδοσιακά επαγγέλματα της υπαίθρου ,με τα νέα προβληθέντα της πόλης ,με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώσει και η γνώση να αρχίζει να χάνεται μαζί με τις παραδόσεις …….
Σήμερα ,που η κρίση χτύπα το κάθε νοικοκυριό, ξαναεμφανίζεται δειλά -δειλά η ανεξαρτητοποίηση της οικιακής οικονομίας ,που από αυτήν εκπορεύεται η οικιακή κτηνοτροφία .Συγχρόνως, με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ,τα όποια μέσα από την οικιακή κτηνοτροφία ,διεισδύουν στονπραγματικό κόσμο της γνώσης ,της προσφοράς, της υπευθυνότητας και της χαράς της δημιουργίας. Αυτοί οι όποιοι θα είναι ο αυριανοί συνεχιστές της παράδοσης και της οικιακής αυτάρκειας.
Οπότε,ο σύγχρονος Έλληνας εγκαταλείπει συνειδητά τη ζωή της πόλης και αναζητά να επιστέψει στον παραδοσιακό τρόπο ζωής του παρελθόντος .
Σ’αυτήν την σπουδαία στροφή που κάνει, η οικιακή αιγοτροφία θα αποτελέσει βοήθεια για την επίτευξη των στόχων του με βήματα όμως ,καλά σχεδιασμένα και επιστημονικά καταρτισμένα .Διότι η αίγα είναι ένα αγροτικό παραγωγικό ζώο ,το όποιο χαρακτηρίζεται ως «η αγελάδα των φτωχών » και όχι άδικα ,γιατί μπορεί με μεγάλη ευκολία να προσαρμόσει και να αξιοποιήσει και την ποιό φτωχή βλάστηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροφή της καλύπτεται από το μεγαλύτερο ποσοστό από την θαμνώδη βλάστηση 50%, από ψυχανθή 25 %και 25% από την αγρωστώδη και χωρίς μεγάλες απαιτήσεις στην ενδιαίτηση της , αρκεί η επιλογή του χώρου μας να είναι αυτή που να μπορεί να μας παρέχει αυτή την χρήση.
Υπάρχουν θα λέγαμε δέκα βήματα τα όποια θα πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε η οικιακή μας κτηνοτροφία (αιγοτροφία) να επιτύχει .
1.Η έναρξη για την οικιακή αιγοτροφία θα ξεκινήσει με την σύμφωνη συμμέτοχη όλης της οικογένειας.
2. Η προμήθεια σχετικών βιβλίων για την φροντίδα, την υγεία, τις αρρώστιες, και γενικά την διαχείριση της αίγας, όπως και την αναζήτηση σχετικών ομάδων στο fβ ή blog τα οποία έχουν αυτό το αντικείμενο, έτσι ώστε να έχουμε το θεωρητικό υπόβαθρο της όλης εκτροφής .
3. Την αναζήτηση ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται πάνω σ’ αυτόν τον κλάδο.
4. Ανάλογα με τον χώρο που έχουμε και τις απαιτήσει μας θέτουμε το ερώτημα: την εκτροφή την κάνω για το γάλα? το κρέας? το τυρί? καθαρά μόνο για ενασχόληση? για όλα τα παραπάνω?
Έτσι ώστε ,να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τον αριθμό των ζώων και για την ράτσα που θα επιλέξουμε, αν δηλαδή θα είναι καθαρά γαλακτοπαραγωγής, κρεατοπαραγωγής ή και τα δύο, καθώς και την ποσότητα παραγωγής γάλατος.
5.Ξεκινάμε λοιπόν, να κατασκευάσουμε τις εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάσουμε τις αίγες, ανάλογα με τον αριθμό που έχουμε επιλέξει ότι θα εκτρέψουμε (καλό είναι να προνοήσουμε για λίγο ακόμα χώρο, διότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, καθώς και να αποφύγουμε τις εγκαταστάσεις τύπου παράγκας). Καθώς επίσης και ενός περιφραγμένου εξωτερικού χώρου για την καθημερινή τους άσκηση.
6.Αναζητούμε στην ευρύτερη περιοχή μας καταστήματα από τα οποία θα προμηθευτούμε ζωοτροφές, ποτίστρες, ταΐστρες κλπ, καθώς και την εύρεση κτηνίατρου, στον οποίο πρέπει να κάνουμε μια επίσκεψη ,για την ενημέρωση μας πάνω στη πρόληψη και υγιεινή .
7. Είμαστε λοιπόν, έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εύρεση των ζώων. Εδώ είναι πολύ καλό, να έχουμε τη συνδρομή κάποιου έμπειρου πάνω στην αξιολόγηση των αιγών, ανάλογα των απαιτήσεων μας . Πρέπει να είμαστε απαιτητικοί !Και όσο το δυνατό σίγουροι, ότι τα ζώα που θα αγοράσουμε είναι υγιή.
8. Με την είσοδο των ζώων στον χώρο μας, δημιουργούμε ένα ημερολόγιο για κάθε αίγα ξεχωριστά. Σ’ αυτό θα αναγράφουμε το ιστορικό της: ράτσα , ηλικία, εμβολιασμοί, αποπαρασιτοποιήσεις, ασθένειες, φάρμακα , ημερομηνία οίστρου, πιθανή ημερομηνία τοκετού κλπ.
9. Δημιουργία φαρμακείου για τις αίγες, το οποίο θα το εξοπλίσουμε με την βοήθεια του κτηνίατρου .
10. Η επιτυχία της εκτροφής δεν είναι θέμα τύχης, αλλά σωστής ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ με την βοήθεια κτηνίατρων, ζωοτεχνών, βοσκών και την δική μας σοβαρή ενασχόληση.
Ακολουθώντας αυτά τα βασικά βήματα θέτουμε τα θεμέλια για μια σωστή οικιακή αιγοτροφία, η όποια εκτός από το ότι θα πετύχει τον σκοπό της, θα γίνει και παράδειγμα μίμησης για τους συνάνθρωπους μας .
Το θέμα δεν είναι να επιστέψουμε στο παρελθόν, αλλά με γνώμονα αυτόν να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του, την προχειρότητα, την ημιμάθεια …..και με την σωστή κουλτούρα πάνω στη διαχείριση των παραγωγικών ζωών και της φύσης να προάγουμε την οικιακή μας αυτάρκεια .
https://www.facebook.com/groups/627125690677105/