Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού αρχίζει από σήμερα ως τις 7 Νοεμβρίου κι αναμένεται να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με ομαδικό θηλασμό γυναικών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: «Υποστήριξη του θηλασμού: Κοντά στις μητέρες».
Το μητρικό γάλα είναι η πρώτη φυσική τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, προάγει την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη και το προστατεύει από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα.
Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη και συχνά είναι επίπονη, αν μια γυναίκα δεν έχει ηρεμία στο περιβάλλον της. Απαιτεί
πολλή υπομονή, κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, ενώ η γυναίκα που θηλάζει θα πρέπει να προσαρμόσει το διαιτολόγιό της στις ανάγκες του μωρού (π.χ. αποφυγή οστρακοειδών).
Ο θηλασμός βοηθά στην υγεία των μητέρων, στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και συμβάλλει στη μείωση της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας. Όμως, το άγχος, η γρήγορη επαναφορά στη δουλειά, το δύσκολο ωράριο δεν διευκολύνουν τη μητέρα να θηλάζει.
Παραδοσιακά η υποστήριξη του θηλασμού παρέχεται από την οικογένεια, αλλά με την αστικοποίηση των κοινωνιών είναι απαραίτητη η συνδρομή των εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας στην προώθησή του και στην εκπαίδευση των μητέρων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή, στην 65η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας,το Μάιο του 2012.
Το σχέδιο στοχεύει μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια να θηλάζει αποκλειστικά. Αυτή την στιγμή, μόνο στο 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός. Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του υποσιτισμού αλλά και της παιδικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 20 θανάτους /1.000 γεννήσεις έως το 2035.