Το 1ο Ελληνικό Forum Ενιαίας Υγείας, με την συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οργανώνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του Forum θα παρουσιαστούν εισηγήσεις και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα γύρω απ’ την συνετή και ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και στην Κτηνιατρική Επιστήμη.
«Με άξονα το δίπολο Ζώα Υγιή-Άνθρωποι Υγιείς οργανώνουμε μια υψηλού επιπέδου επιστημονική συνάντηση για την Ενιαία Υγεία ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε γύρω από την συνετή χρήση των αντιβιοτικών και στην Κτηνιατρική καθώς η παράμετρος αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Άλλωστε, η υπερβολική και η μη ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διασποράς ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών» αναφέρει σε δήλωση της η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.
Στη χώρα μας εφαρμόζεται ήδη ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, το οποίο απαιτεί τη διάθεση όλων των κτηνιατρικών φαρμάκων (και των αντιβιοτικών) να πραγματοποιείται μόνο από εγκεκριμένα σημεία και με κτηνιατρική συνταγή. Απαγορεύεται η χρήση των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα για προφυλακτικούς λόγους ή ως αυξητικοί παράγοντες. Στις εκτροφές παραγωγικών ζώων τηρείται υποχρεωτικά «Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής Εκτροφής», όπου καταγράφονται αναλυτικά όλες οι χορηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές. Τα δε κρίσιμης σημασίας για τον άνθρωπο αντιβιοτικά συστήνεται να μη χρησιμοποιούνται στην κτηνιατρική πράξη ως αντιβιοτικά πρώτης επιλογής, αλλά μόνον όταν έχει αποτύχει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.
Το νέο Σχέδιο Δράσης Ενιαίας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μικροβιακής αντοχής βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή βέλτιστης πρακτικής.
2. Να ενισχύσει την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.
3. Να επηρεάσει και να διαμορφώσει τη συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι εφτά τομείς γύρω από τους οποίους σχεδιάζονται οι δράσεις είναι:
● Διασφάλιση ότι τα αντιμικροβιακά φάρμακα χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.
● Πρόληψη μικροβιακών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους.
●Ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.
● Συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να περιοριστούν οι κίνδυνοι της μικροβιακής αντοχής.
● Βελτίωση της παρακολούθησης και της επιτήρησης στους τομείς υγείας ανθρώπων και ζώων.
● Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
● Βελτίωση της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΑΣΑ η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι η τρεις χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά φάρμακα αναμένεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη θνησιμότητα έως το 2050. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων. Εκτιμάται δε ότι στη χώρα μας από το 2015-2050 περίπου 70.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του φαινομένου.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η μείωση της υπερβολικής, αλλά και της κακής χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η εμφάνιση ανθεκτικών μικροοργανισμών. Θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν καλύτερες πρακτικές συνταγογράφησης (συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης αντιβιοτικών, μόνο όπου απαιτείται), να σταματήσει η αυτοθεραπεία σε χώρες όπου τα αντιμικροβιακά φάρμακα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς, να υπάρχει προσοχή ως προς τις δοσολογίες, να σταματήσει η υπερβολική και κακή χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στη γεωργία και στον κτηνιατρικό τομέα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις