Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή
Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή

 Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, στις 18:00, το Πράσινο Ινστιτούτο θα εκκινήσει, με μια ευρεία συνάντηση, τη διερεύνηση μιας πρότασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που είναι ταυτοχρόνως αμοιβαία επωφελής και για την παραγωγική υποστήριξη της χώρας, στην παράλληλη προσπάθεια για  έξοδο και από την οικονομική κρίση. Η διερεύνηση αυτή, με τίτλο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή», θα διαρκέσει για τους επόμενους δυο μήνες.  
 
Η πρώτη συνάντηση - ημερίδα θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Υπάρχουν ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις για τα αγροδασικά τοπία της Μεσογείου που καταρρέουν;»
 
Θα μιλήσουν οι:

  • Δρ. Κώστας Ματζανάς Δασολόγος-Λιβαδοπόνος, Αγροδασικό δίκτυο-ΑΠΘ, Αγροδασοπονία στην Ελλάδα: καλά παραδείγματα και προοπτικές
  • Παναγιώτης Σαϊνατούδης Καλλιεργητής, εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση: διασώζοντας ποικιλίες, πρασινίζοντας το τραπέζι και τα χωράφια μας
  • Δρ. Σοφία Γούναρη Γεωπόνος-Κύρια Ερευνήτρια, Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, «Μελισσοκομία και Δασικά Οικοσυστήματα: μια σχέση επ' αμφοτέρω επωφελής»
  • Δρ. Νίκος Νικήσιανης Βιολόγος, συνεργάτης του έργο «Ecovariety» «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε.»,
  • Τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους
  • Δρ. Ελένη Μαλούπα Γεωπόνος, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα Αυτοφυή μικρά οπωροφόρα δένδρα και θάμνοι: σύνδεση και ρόλος της εκτός τόπου διατήρησης με τα εμπορικά φυτώρια

 
Την συζήτηση θα διευθύνει εκ μέρους της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Πράσινου Ινστιτούτου ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος.
 
Αυτή τη συνάντηση-ημερίδα θα ακολουθήσουν άλλες δυο συναντήσεις-ημερίδες με θέματα «Ερημοποίηση, διάβρωση και παραγωγικές αναδασώσεις» και «Κλιματική αλλαγή και δαπάνες για παραγωγικές αναδασώσεις».
 
Θα διερευνηθούν οι προϋποθέσεις και δυνατότητες για αναδασώσεις εκτεταμένων περιοχών με ενδημικά κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά δέντρα, όπως είναι η Χαρουπιά και η Βελανιδιά, με ταυτόχρονη ενίσχυση τόσο του κλάδου της κτηνοτροφίας, λόγω του εμπλουτισμού των υποβαθμισμένων βοσκοτόπων με κτηνοτροφικά δέντρα, όσο και του κλάδου της μελισσοκομίας, με την σημαντική αύξηση των ανθοκομικών δέντρων.
 
Το έργο αναμένεται να περατωθεί στα τέλη Απριλίου με την έκδοση ενός «οδηγού» για την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, την πολιτεία και γενικά για όλους τους συντελεστές, τους «δρώντες» ενός τόπου, ώστε να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από συνεργασίες, για ένα αποτέλεσμα που μπορεί ταυτόχρονα να πρασινίσει τα βουνά, να στηρίξει παραγωγικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, να συμφιλιώσει τοπικές κοινωνικές αντιθέσεις και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, την διάβρωση και την ερημοποίηση, διεργασίες που είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανείς και στη χώρα μας.
 
Το έργο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή» υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF-Green European Foundation) και εντάσσεται στο έργο «Αποδάσωση και Κλιματική Αλλαγή»  του Αυστριακού Οργανισμού FREDA. Το Πράσινο Ινστιτούτο θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την ευρωπαϊκή διάσταση για το συγκεκριμένο έργο.
 
Η Συνάντηση-ημερίδα θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων ΖΟΟΜ και θα μεταδοθεί από την σελίδα στο Facebook του Πράσινου Ινστιτούτου (https://www.facebook.com/GreenInstituteGreece).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις