Από 120 κιλά γάλακτος ανά ζώο (πρόβατο ή κατσίκα) μειώνεται στα 100 κιλά γάλακτος το ελάχιστο όριο παραγωγής που πρέπει να "πιάσει" ο κτηνοτρόφος για να πάρει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό είπε στο βήμα της Βουλής χτες, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νικόλαου Μωραΐτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς σε κάποιες ορεινές περιοχές και σε μη εντατικές εκτροφές ήταν δύσκολο να επιτευχθεί απόδοση 120 κιλών ανά ζώο. Επίσης, αυξάνεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης από 22 εκατ. ευρώ σε 51 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή στις προϋποθέσεις χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα ισχύσει από το 2017, αρκεί να λάβει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθεί το απόσπασμα του διαλόγου μεταξύ των κ.κ. Αποστόλου και Μωραΐτη:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Προχωρούμε στην τέταρτη με αριθμό 1247/12-9-2016 επίκαιρη ερώτηση του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον αποκλεισμό από την συνδεδεμένη ενίσχυση, με κριτήριο το άπιαστο όριο των 120 κιλών γάλα ανά ζώο, για χιλιάδες κτηνοτρόφους με εγχώριες φυλές εντατικής βοσκής.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Αποστόλου.
Κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά από περιπέτεια σχεδόν σαράντα ημερών, έρχεται αυτή η ερώτηση να συζητηθεί στη Βουλή.
Κύριε Υπουργέ, μεταφέρουμε την απόγνωση και την αγωνία χιλιάδων φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που βιώνουν τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που και εσείς εφαρμόζετε με ευλάβεια.
Πάνω σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, ήρθε να προστεθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση, που την έχασε σχεδόν το σύνολο αυτών των κτηνοτρόφων, που είναι σε αυτές τις περιοχές και εκτρέφουν ντόπιες φυλές.
Τι έγινε; Βάλατε όριο έξι τόνους σε ορεινές περιοχές και δέκα σε πεδινές, αλλά ταυτόχρονα βάλατε και το άπιαστο όριο των εκατόν είκοσι κιλών ανά ζώο. Από αυτό το μέτρο έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι αιγοτρόφοι, γιατί αυτοί αρμέγουν –και το ξέρετε πολύ καλά- όχι περισσότερο από δύο με τρείς μήνες. Επομένως, δεν πιάνονται αυτά τα κιλά.
Επίσης, δεν πήρατε καθόλου υπ’ όψιν σας, κύριε Υπουργέ, ότι τα προηγούμενα χρόνια ο καταρροϊκός πυρετός θέρισε τα κοπάδια σχεδόν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε και απώλεια των ζώων, αλλά πολύ περισσότερο να έχουμε μειωμένη παραγωγή στους κτηνοτρόφους.
Εκτός από τα άλλα, βάζετε και μια προϋπόθεση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το μικροβιακό φορτίο του γάλακτος. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Αυτό είναι συνδεδεμένο και με την υγεία του λαού.
Όμως, για να δούμε αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις σε αυτούς τους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, γιατί αυτό προϋποθέτει αρμεκτικά και προϋποθέτει ηλεκτρικό ρεύμα.
Κύριε Υπουργέ, το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν δίκτυα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτοί οι κτηνοτρόφοι να εγκαταστήσουν αρμεκτικά. Και αν αποφασίσουν να το κάνουν μόνοι τους, μιλάμε για ένα κόστος το οποίο είναι δυσβάσταχτο. Δεν μπορούν να το πληρώσουν, γιατί μιλάμε για ποσό των 20.000 και 30.000 ευρώ, ανάλογα με τις αποστάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε την ερώτηση, κύριε συνάδελφε, γιατί ο Υπουργός έχει πίεση χρόνου, όπως σας είπα στην αρχή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, αλλά μιλάμε μετά από σαράντα μέρες.
Κύριε Υπουργέ, τα όργανα, βέβαια, άρχισαν για τους αγρότες. Χθες υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και «κουαρτέτου» και μιλάμε για τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία ανάμεσα στα άλλα, τον ΕΝΦΙΑ στα μαντριά και όλα τα άλλα τα οποία πλήττουν τη φτωχομεσαία αγροτιά.
Εμείς ρωτάμε το εξής -βέβαια, θα μιλήσω για αυτό και στη δευτερολογία μου-για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και να δώσετε απάντηση, κύριε Υπουργέ: Μας είπατε χθες στην Επιτροπή ότι θα έρθει μια τροπολογία την επόμενη βδομάδα για παράταση των αδειών για τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Όμως, θα σας πω ότι δεν είναι μόνο η παράταση. Ζητάμε να γίνει δωρεάν αδειοδότηση και ηλεκτροδότηση. Είναι σοβαρό ζήτημα για να μην αφανιστούν αυτοί οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, ο ετήσιος προϋπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου κρέατος των ορεινών περιοχών το 2015 ανερχόταν στα 22 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν στο σύνολό τους στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι των ορεινών μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους αναφέρεστε, αξιοποίησαν πλήρως τα πλεονεκτήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης, γιατί πληρούσαν στο σύνολό τους τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον σχετικό Κανονισμό και από το εθνικό πλαίσιο. Και αυτά είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και η διατήρηση παραγωγικών ζώων. Έκλεισε αυτή η χρονιά.
Τι κάνουμε τώρα εμείς την επόμενη χρονιά; Αξιοποιώντας πλήρως τη δυνατότητα τροποποίησης των όρων χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης προς όφελος των αιγοπροβατοτρόφων των συγκεκριμένων ορεινών μειονεκτικών περιοχών από το 2017, στείλαμε τεκμηριωμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε από το νέο έτος η εφαρμογή τους να είναι άμεση.
Για παράδειγμα, μειώσαμε το όριο των εκατόν είκοσι κιλών σε εκατό κιλά ανά ζώο. Αυτό ήταν κάτι που μας δημιουργούσε πρόβλημα. Βεβαίως, με την πρότασή μας ορθολογικοποιούμε περισσότερο τις σχετικές κατανομές, γιατί έχουμε ως στόχο, πέραν της υπηρέτησης των συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών που έχουμε ειδικά για την κτηνοτροφία, να υπηρετήσουμε και την απορροφητικότητα.
Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία. Ενισχύουμε το ζωικό κεφάλαιο. Στα αιγοπρόβατα, από 5 και 7 ευρώ που είναι σήμερα ανεβάζουμε το ποσό στα 11 ευρώ ανά ζώο, δηλαδή διπλασιάζουμε την ενίσχυση. Ανεβάζουμε το ποσό από τα 22 εκατομμύρια στα 51 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, αυξάνουμε το διαθέσιμο ποσό για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, διότι γνωρίζετε ότι το μεγάλο πρόβλημα της κτηνοτροφίας είναι οι ζωοτροφές και ανεβάζουμε το ποσό από τα 7 εκατομμύρια στα 33 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή φυτά, μηδική, ψυχανθή, τριφύλλι εντάσσονται όλα σε αυτή τη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι εμμέσως ενισχύεται η κτηνοτροφία με πολύ περισσότερα χρήματα. Έτσι, ενώ είχαμε προηγουμένως συνολικά γύρω στα 62, 63 εκατομμύρια ευρώ, πάμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή στα 124 εκατομμύρια ευρώ, ανατρέποντας τη σχέση «67% ζωική παραγωγή-33% φυτική παραγωγή».
Και επειδή αναφερθήκατε στις πεδινές εκτροφές, τις χρειαζόμαστε, αγαπητέ συνάδελφε και αυτές τις εκτροφές, αλλά τα ποσά που δίνουμε οπωσδήποτε είναι λιγότερα. Πέρυσι δώσαμε 2,2 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως θα το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά.
Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα προς τους αγρότες, προς τους κτηνοτρόφους: Να γίνει κατανοητό ότι θα επωφεληθούν αυτών των συνδεδεμένων ενισχύσεων, αλλά η ωφέλεια αυτή θα συνδεθεί με την εξυγίανση της διακίνησης των προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώνονται οι αγρότες τις αντίστοιχες ενισχύσεις, εφ’ όσον βεβαίως υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά, γιατί επιτέλους πρέπει να βάλουμε κάποια τάξη, πόσω μάλλον σε έναν χώρο που θέλουμε ιδιαίτερα να τον ενισχύσουμε και αυτό κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζουμε ότι δεν γνωρίζετε. Συνειδητά παραποιείτε την αλήθεια.
Τα ποσά μπορεί να δόθηκαν, αλλά έμεινε έξω –σας ακούν, βέβαια, τώρα οι κτηνοτρόφοι και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματά- η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ιδιαίτερα οι αιγοτρόφοι έμειναν έξω.
Οι κτηνοτρόφοι που βιώνουν σήμερα αυτές τις συνέπειες και είναι σε αφανισμό, παρά αυτά τα οποία λέτε, δεν είναι αντιμέτωποι μόνο με τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ήδη αυτήν τη στιγμή δεν έχουν πάρει ακόμα εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης από το 2013, 2014 και 2015.
Επίσης, βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα, που συνδέονται με τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, αυτοί που έχουν ενταχθεί στη βιολογική κτηνοτροφία εδώ και πέντε χρόνια έχουν πληρωθεί, κύριε Υπουργέ; Παρ’ ότι έχουν δαπανήσει αρκετά ποσά από το πενιχρό εισόδημά τους, για να πάρουν πιστοποιήσεις από ιδιωτικές εταιρείες για τη βιολογική κτηνοτροφία, μένουν έξω. Για ποιον λόγο; Γιατί υπάρχει διάλυση σε όλα τα δασαρχεία και κτηνιατρεία της χώρας. Και δεν φτάνει παράταση. Εμείς είπαμε ότι συμφωνούμε, άλλωστε με τροπολογία ζητήσαμε να δοθεί παράταση σε ό,τι αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Αν δεν στελεχωθούν τα δασαρχεία, και δέκα χρόνια παρατάσεις να δώσετε, δεν πρόκειται να πάρουν άδειες.
Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο δασαρχείο της Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν χίλιες διακόσιες αιτήσεις εδώ και τρία χρόνια και δεν μπόρεσαν να δώσουν ούτε μία άδεια, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στα δασαρχεία.
Εμείς ζητάμε, πέρα από την παράταση, αυτοί που έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο για τη βιολογική κτηνοτροφία να πληρωθούν αμέσως.
Άλλες επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι: Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων βοοειδών, ιδιαίτερα αυτών που είναι για κρεατοπαραγωγή, δεν μπόρεσαν να πάρουν τη συνδεδεμένη, παρ’ ότι πήγαν έγκαιρα στα κτηνιατρεία και δήλωσαν τις γεννήσεις των ζώων. Τα κτηνιατρεία όντας υποστελεχωμένα δεν μπόρεσαν να τα δώσουν πριν από το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτούς πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις και όλα αυτά να γίνουν από την αρχή.
Κύριε Υπουργέ, εμείς ξέρουμε καθαρά ότι η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας σκοντάφτει πάνω στην αντιαγροτική, την αντικτηνοτροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΚΑΠ, που πραγματικά στοχεύει στο να ξεκληρίσει τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, να μαζευτεί γη και ζωική παραγωγή σε λίγα χέρια.
Κύριε Υπουργέ, αυτά τα μέτρα, τα οποία πραγματικά τσακίζουν την κτηνοτροφία, παίρνονται σε μία χώρα που έχει αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο, που δαπανά τεράστια ποσά, που αγγίζουν σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, να παλέψουν για μία άλλη πολιτική, για μια πολιτική που να δίνει τις δυνατότητες να καλυφθούν οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στα χωριά τους και στα χωράφια τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Μωραΐτη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, είναι εύκολο να μιλάμε για την κακή αγροτική πολιτική και όντως μπορεί να είχε και είχε αρνητικές συνέπειες για τον αγροτικό χώρο. Μια και μιλήσατε για συνδεδεμένες ενισχύσεις, εγώ σας είπα ότι δόθηκαν όλα τα χρήματα, θα δοθούν του χρόνου σχεδόν διπλάσιες. Ξέρετε ότι αυτοί οι πόροι είναι μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας.
Όντως υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα για τις πληρωμές των αγροτοπεριβαλλοντικών. Από το 2008 βρήκαμε εκκρεμότητες. Ήδη έχουμε πληρώσει πάρα πολλά και η δέσμευσή μας είναι ξεκάθαρη: Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που επιτρέπονται οι πληρωμές, θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες των περασμένων χρόνων.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως αυτό στο οποίο αναφερθήκατε για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Χθες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που είχαμε σχετική συζήτηση, είπαμε -και είναι θέμα μιας-δύο ημερών- ότι θα καταθέσουμε τροπολογία παράτασης μέχρι το τέλος του 2018, αλλά το ζήτημα εκεί είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να λύσουμε μόνιμα το πρόβλημα, προτείνοντας πιο εύκολες διαδικασίες αδειοδότησης.
Για παράδειγμα, να επιλέξουμε δύο-τρεις τύπους που να ταιριάζουν και στο ζωικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα στον πληθυσμό, να δούμε βεβαίως πώς αυτή η διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι τόσο γραφειοκρατική που είναι σήμερα. Και βέβαια, υπάρχουν και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας εξαιτίας, κυρίως, της έλλειψης προσωπικού που έχει. Είναι θέματα που πρέπει να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.
Κλείνοντας, θέλω να πω πολύ απλά ότι για όλα αυτά, που αφορούν ιδιαίτερα την κτηνοτροφία, ξέρετε ότι δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, θέλοντας να ανατρέψουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, έχοντας ως στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας και επιπλέον το να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα αυτά που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις