Με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών και του προγράμματος επιτήρησης για τη βρουκέλλωση των ιπποειδών γαλακτοπαραγωγής.
Σκοπός του Προγράμματος είναι:
α) η μείωση του επιπολασμού της βρουκέλλωσης στον πληθυσμό βοοειδών της χώρας,
β) η διασφάλιση της υγιεινής των γαλακτοκομικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και
γ) η προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη νόσο.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής (ΔΚ) κάθε Περιφέρειας, τα Τμήματα Κτηνιατρικής (ΤΚ) και τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές (ΤΚΑ) των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ). Δύναται να καθοριστεί από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ φορέας εφαρμογής του Προγράμματος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οπότε η πολιτική αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης μπορεί να επανακαθοριστεί. Η θεραπεία κατά της βρουκέλλωσης απαγορεύεται.
Από το πρόγραμμα εκρίζωσης δύναται να εξαιρούνται τα βοοειδή από τις εκμεταλλεύσεις:
α) με αμιγώς παχυνόμενα βοοειδή (Β4π, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2) και
β) παχυνόμενων βοοειδών με καθεστώς Β0 (όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 16).
Η εξαίρεση περιλαμβάνει υποχρεωτικά όλες τις εκμεταλλεύσεις που συστεγάζονται στην ίδια επιζωοτιολογική μονάδα. Ειδικά για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας και το Δήμο Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας εγκρίνεται η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού των βοοειδών σε εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής με το εμβόλιο RB-51.
Κατά παρέκκλιση, μπορεί να πραγματοποιείται εμβολιασμός με το εμβόλιο RB-51 και σε εκμεταλλεύσεις αγελαίων βοοειδών (όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα εκρίζωσης) των ΠΕ αυτών, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής (Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας) και εφόσον υπάρχουν επιζωοτιολογικοί λόγοι ή/και εργαστηριακά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν τη μόλυνση των εκμεταλλεύσεων αυτών από Br. abortus.
Προκειμένου να εφαρμοσθεί το Πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό:
1) Οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών και το ζωικό τους κεφάλαιο πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο Σύστημα Αναγνώρισης και Καταγραφής και να πληρούν τις απαιτήσεις που περιγράφονται στους Κανονισμούς (ΕΚ) 1760/2000 και 911/2004, όπως ισχύουν.
2) Ο κτηνοτρόφος οφείλει να συλλαμβάνει και να συγκρατεί το ζώο για την εφαρμογή όλων των κτηνιατρικών πράξεων με τον ασφαλέστερο τρόπο για την αποφυγή τραυματισμού των συμμετεχόντων στην πράξη και τη μικρότερη καταπόνηση του ζώου και να λαμβάνει τα ίδια μέτρα βιοασφάλειας που παίρνει και ο κτηνίατρος (γάντια, γυαλιά, μάσκα κ.τ.λ.). Για αυτό το λόγο σε κάθε εκμετάλλευση, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος χώρος και παγίδες για τα ζώα. Ο κτηνίατρος μπορεί να αρνηθεί την αιμοληψία ή οποιαδήποτε άλλη κτηνιατρική πράξη, αν κρίνει ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των συμμετεχόντων ή η ευζωία του ζώου.
3) Οι ΤΚΑ της ΠΕ να έχουν στη διάθεση τους τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό και τα μέσα (αυτοκίνητα) για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις