Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση.
Με την παρούσα απόφαση:
(α) Εγκρίνεται η εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα Mικρά Mηρυκαστικά σε όλη την Ελληνική Επικράτεια για το έτος 2022.
(β) Καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα Mικρά Mηρυκαστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
(α) Η συστηματική έρευνα και η διαφορική διάγνωση των ΜΣΕ στα Μικρά Μηρυκαστικά, με την εφαρμογή των κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών, μέσω της ενεργητικής και της παθητικής επιτήρησης.
(β) Επί θετικού αποτελέσματος, η εκρίζωση της διαπιστωθείσας εστίας Τρομώδους Νόσου (Κλασικής ή Άτυπης) ή ΣΕΒ, ο έλεγχος και η αποτροπή της διασποράς του αιτιολογικού παράγοντα.
(γ) Η αποτροπή της εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της ΣΕΒ στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ορισμοί του Κανονισμού (ΕΚ) 999/2001, και ειδικότερα:
(α) Μεταδοτική Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια (ΜΣΕ) στα Mικρά Mηρυκαστικά είναι το κρούσμα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας που ανιχνεύτηκε σε πρόβατο ή αίγα κατόπιν δοκιμής επιβεβαίωσης για μη φυσιολογική πρωτεΐνη PrP.
(β) Κρούσμα Τρομώδους Νόσου είναι το επιβεβαιωμένο κρούσμα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας σε πρόβατο ή αίγα, όπου έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ), σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο Τεχνικό Εγχειρίδιο του Κοινοτικού Εργαστηρίου Αναφοράς σχετικά με τον χαρακτηρισμό στελέχους ΜΣΕ σε Μικρά Μηρυκαστικά. Τα κρούσματα της Τρομώδους Νόσου κατηγοριοποιούνται σε κρούσματα Κλασικής ή Άτυπης Τρομώδους Νόσου, σύμφωνα με τα κριτήρια του Κοινοτικού Εργαστηρίου Αναφοράς.
(γ) Κρούσμα-δείκτης είναι το πρώτο ζώο σε μία εκμετάλλευση ή σε μια επιδημιολογικώς ορισμένη ομάδα στο οποίο επιβεβαιώνεται μόλυνση από ΜΣΕ.
(δ) Ως Ενεργητική επιτήρηση ορίζεται η επιτήρηση η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των ζώων για τα οποία δεν έχει δηλωθεί υποψία προσβολής από ΜΣΕ, δηλαδή υγιή ζώα που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, ζώα για τα οποία προέκυψαν ευρήματα κατά τον προ της σφαγής έλεγχο, ζώα που οδηγούνται σε επείγουσα σφαγή, ζώα που οδηγούνται σε υποχρεωτική σφαγή λόγω λήψης μέτρων κατόπιν εμφάνισης κρούσματος ΜΣΕ, και νεκρά ζώα (ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου), προκειμένου να προσδιορισθούν η εξέλιξη και ο επιπολασμός των ΜΣΕ σε ολόκληρη τη χώρα ή μια περιοχή.
(ε) Ως Παθητική Επιτήρηση ορίζεται η επιτήρηση η οποία περιλαμβάνει τη δήλωση όλων των ζώων για τα οποία υπάρχει υποψία προσβολής από ΜΣΕ και τον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο αυτών, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ΜΣΕ δεν μπορούν να αποκλεισθούν με κλινική διερεύνηση.
(στ) Υποψία ΜΣΕ τίθεται όταν ένα ζωντανό ή νεκρό ζώο ή σφάγιο παρουσιάζει ή έχει παρουσιάσει νευρολογικές διαταραχές, ή διαταραχές της συμπεριφοράς, ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής του κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, και για το οποίο οι πληροφορίες που συλλέγονται από την κλινική εξέταση, την ανταπόκριση σε θεραπευτική αγωγή, τη νεκροψία-νεκροτομή και την εργαστηριακή εξέταση, πριν ή μετά τον θάνατο, δεν επιτρέπουν άλλη διάγνωση. Επιπλέον, υποψία ΜΣΕ τίθεται και επί θετικού
αποτελέσματος μιας ταχείας ανοσολογικής δοκιμής.
(ζ) Δειγματοληψία είναι η λήψη δειγμάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την στατιστικώς ορθή αντιπροσωπευτικότητα, από ζώα ή από το περιβάλλον τους ή από προϊόντα ζωικής προέλευσης, με σκοπό τη διάγνωση νόσου, τον καθορισμό γενεαλογικών σχέσεων, την επιτήρηση της υγείας ή τον έλεγχο απουσίας μικροβιολογικών παραγόντων ή ορισμένων υλικών σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.
(η) Ταχείες δοκιμές είναι οι διαγνωστικές μέθοδοι που περιγράφονται στο Παράρτημα Χ του Κανονισμού (ΕΚ) 999/2001, καθώς και στο Παράρτημα Ι της παρούσας, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται γνωστά εντός 24 ωρών.
(θ) Εγχειρίδιο Οδηγιών Εφαρμογής του Προγράμματος των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα Μικρά Μηρυκαστικά: είναι το ειδικό έντυπο υλικό του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων που περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα υποδείγματα εγγράφων που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της εφαρμογής του Προγράμματος των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) των μικρών μηρυκαστικών.
(ι) Αιγοπρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών είναι τα αιγοπρόβατα:
- Των οποίων η ηλικία επιβεβαιώνεται από τα Μητρώα ή τα έγγραφα μετακίνησης που αναφέρονται στο σημείο 1 β), γ) και δ) του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΚ) 21/2004 του Συμβουλίου ή - των οποίων περισσότεροι από δύο μόνιμοι κοπτήρες έχουν ανατείλει από τα ούλα.
(ια) Γονότυπος της πρωτεΐνης Prion των προβάτων και των αιγών είναι ο συνδυασμός δύο αλληλόμορφων γονιδίων όπως περιγράφονται στο σημείο 1 του παραρτήματος Ι της απόφασης 2002/1003/ΕΚ της Επιτροπής.
(ιβ) Απειλούμενη φυλή: τοπική φυλή, η οποία έχει αναγνωριστεί από κράτος μέλος ως απειλούμενη με εξαφάνιση, γενετικά προσαρμοσμένη σε ένα ή περισσότερα παραδοσιακά συστήματα ή περιβάλλοντα παραγωγής στο εν λόγω κράτος μέλος και εφόσον το καθεστώς της απειλούμενης φυλής έχει αποδειχθεί επιστημονικά από φορέα που διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα των απειλούμενων φυλών.