Οι γεωργικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες προκλήσεις από άλλες επιχειρήσεις. Παράγοντες όπως ο κίνδυνος παραγωγής, οι καιρικές προκλήσεις και οι απαιτήσεις του ζωικού κεφαλαίου μπορούν γρήγορα να καταστούν επιζήμιοι για μια μη προγραμματισμένη και ανοργάνωτη εκμετάλλευση.
Κατά τη δημιουργία του επιχειρηματικού σχεδίου της φάρμας σας, θα αντιμετωπίσετε αυτές τις πιθανές προκλήσεις και θα αναπτύξετε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των διαφοροποιήσεων, διατηρώντας παράλληλα την επιτυχία.
Αυτά είναι τα οκτώ βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε:
1) Δημιουργήστε μια περίληψη για την αγροτική σας επιχείρηση. Περιλάβετε τους στόχους και τις αποστολές της επιχείρησής σας και εξηγήστε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της εκμετάλλευσης. Παρέχετε μια σύντομη επισκόπηση των τάσεων, των προτύπων ανάπτυξης και των οικονομικών θέσεων του γεωργικού κλάδου. Αναφέρετε τη νομική περιγραφή της γεωργικής σας επιχείρησης, όπως ατομική επιχείρηση, συνεταιρισμός ή εταιρεία.
2) Συμπληρώστε μια ανάλυση SWOT για να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές της γεωργικής σας επιχείρησης. Εντοπίστε τον ανταγωνισμό της εκμετάλλευσής σας και χρησιμοποιήστε την ανάλυση SWOT για να προσδιορίσετε πώς μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη δική σας εκμετάλλευση από εκείνη του ανταγωνισμού. Προσδιορίστε τις ειδικότητες της φάρμας σας, όπως αγελάδες βιολογικής εκτροφής για βιολογικό γάλα και βοδινό κρέας kosher.
3) Εξηγήστε τις στρατηγικές μάρκετινγκ της γεωργικής σας εκμετάλλευσης. Συμπεριλάβετε μια πρόβλεψη για τον αριθμό των πελατών-στόχων και των πωλήσεων, όπως 25 εκατομμύρια γαλόνια γάλακτος ή 100.000 κιβώτια αυγών κάθε χρόνο. Εξηγήστε τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει η γεωργική σας επιχείρηση για να δημιουργήσει τους πελάτες της, όπως κυβερνητικές συμβάσεις, εμπορικές εκθέσεις και συμβάσεις χονδρεμπόρων.
4) Ασχοληθείτε με τις λειτουργίες της γεωργικής σας επιχείρησης. Περιγράψτε τον εξοπλισμό και τα υλικά που χρειάζεται η γεωργική εκμετάλλευση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Συμπεριλάβετε το κόστος για κάθε μηχάνημα, καθώς και το κόστος για υλικά και προμήθειες, όπως φρέζες, τρακτέρ, σπόρους, λιπάσματα, βαρέλια και κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται για τη λειτουργία της φάρμας σας.
5) Προσδιορίστε τους κυβερνητικούς κανονισμούς που θα πρέπει να πληροί η γεωργική σας εκμετάλλευση. Ασχοληθείτε με τον τρόπο με τον οποίο η φάρμα σας θα χειριστεί πτυχές της λειτουργίας, όπως η διαχείριση της κοπριάς, η ασφάλεια των εργαζομένων, οι απαιτήσεις χωροθέτησης και η διατήρηση του εδάφους.
6) Περιγράψτε το εργατικό δυναμικό της εκμετάλλευσής σας και εξηγήστε τις εισροές εργασίας. Δημιουργήστε ένα οργανόγραμμα για να εξηγήσετε τη ροή των αρμοδιοτήτων και δημιουργήστε μια σύντομη περιγραφή θέσεων εργασίας για κάθε θέση. Καταγράψτε τα ξεχωριστά τμήματα της γεωργικής σας εκμετάλλευσης και τις αρμοδιότητες του προϊσταμένου κάθε τμήματος. Συμπεριλάβετε το κόστος των μισθών και των παροχών για κάθε εργαζόμενο και προσδιορίστε τα διαστήματα πληρωμής, όπως εβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες ή μηνιαίες μισθοδοσίες.
7) Εξηγήστε γραπτώς τα οικονομικά της εκμετάλλευσής σας και συμπεριλάβετε τις πραγματικές οικονομικές καταστάσεις. Δημιουργήστε μια γραπτή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο η επιχείρησή σας σκοπεύει να παράγει κέρδη. Παρουσιάστε μερικούς πίνακες για να δώσετε έμφαση στις οικονομικές προβλέψεις. Χρησιμοποιήστε το οικονομικό τμήμα για να δώσετε στον αναγνώστη μια σαφή κατανόηση των προβλεπόμενων κερδών και στρατηγικών.
8) Δημιουργήστε ένα παράρτημα για το επιχειρηματικό σας σχέδιο. Συμπεριλάβετε υποστηρικτικά έγγραφα, όπως συμβάσεις προμηθευτών, ασφαλιστήρια συμβόλαια, αναλύσεις του κλάδου, φορολογικά έντυπα και άλλα έγγραφα που υποστηρίζουν τις πληροφορίες και τα ευρήματα εντός του επιχειρηματικού σας σχεδίου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις