Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, αλλά και ένα από τα πιο υγιεινά . Υπάρχει πρακτικά μια κουλτούρα γύρω από αυτό, όχι μόνο λόγω των διαφορετικών ποικιλιών του, αλλά και επειδή εξαρτάται πολύ από τη διαδικασία καλλιέργειας και ψησίματος του αν έχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γεύση.
Και, εκτός από όλα αυτά, υπάρχει και μια ωμή διαφορά τιμής μεταξύ του ενός καφέ και του άλλου ανάλογα με το πού τον πίνουμε. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο θα σας κοστίσει ένας καφές όταν πάτε διακοπές σε μια άλλη χώρα, δημιουργήθηκε ένας χάρτης στον οποίο, παίρνοντας την τιμή ενός Americano, ενός latte και ενός καπουτσίνο από πολλά καφέ σε πρωτεύουσες πολλών χωρών, μπορούμε να έχουμε μια ιδέα για το πόσο θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαν το "νερό". Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια περίεργη κουλτούρα του καφέ. Υπάρχουν καφετέριες υψηλής ποιότητας, αλλά και ότι σας σερβίρουν τον τυπικό αμερικάνικο καφέ σχεδόν οπουδήποτε σε γελοία τιμή. Στα ξενοδοχεία υπάρχουν και καφετιέρες που είναι έτοιμες να σερβίρουν έναν ποτισμένο καφέ. Και η μέση τιμή δεν είναι υπερβολική.
Στην Ουάσιγκτον η μέση τιμή ενός φλιτζανιού είναι 3,53 ευρώ και στην Οτάβα τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ, είναι 2,91 ευρώ. Προφανώς, καθώς συγκεντρώνονται οι πρωτεύουσες, η τιμή δεν συλλέγεται σε μέρη όπως το Σιάτλ ή το Λος Άντζελες, αλλά οι δύο πρωτεύουσες των χωρών της Βόρειας Αμερικής δεν είναι τα πιο ακριβά μέρη για να πιεις έναν καφέ.
Για να βρεις τους πιο ακριβούς καφέδες, πρέπει να πας στο Insular America. Στο Bridgetown η τιμή είναι 3,32 ευρώ, με το Nassau να είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα, με ένα κύπελλο με μέση τιμή 3,66 ευρώ.
Από την άλλη, στην Πόλη του Μεξικού έχουμε τιμή 2,03 ευρώ, παρόμοια με τα 2,20 ευρώ στη Γουατεμάλα και τα 2,15 ευρώ στο Σαν Σαλβαδόρ. Είναι μια πολύ παρόμοια τιμή μεταξύ όλων των χωρών της επικράτειας.
Στην Ευρώπη υπάρχουν τα πάντα. Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι ένα φεστιβάλ τιμών. Έχουμε πολύ φθηνούς καφέδες στα ανατολικά, με τιμές στη Βαρσοβία, τη Μόσχα ή το Μινσκ, αλλά και πολύ ακριβούς καφέδες σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη (5,19 ευρώ), το Όσλο (4,30 ευρώ) ή το Ελσίνκι (420 ευρώ). Ούτε στο Παρίσι ή στο Λονδίνο είναι φθηνό, με τιμές 4,51 ευρώ και 3,76 ευρώ αντίστοιχα, αλλά το πιο ακριβό κύπελλο είναι... στην Ελβετία.
Η τιμή είναι περίπου 5,29 ευρώ, τιμή που απέχει πολύ από αυτό που πληρώνεται σε πόλεις όπως η Μαδρίτη (2,58 ευρώ) (αν και το mate κάνει το δρόμο του ), η Ρώμη (2,31 ευρώ) ή η Λισαβόνα (2,36 ευρώ). Ένας άλλος από τους πιο ακριβούς καφέδες, όπου θα επηρεάσει η τοποθεσία, είναι το Ρέικιαβικ, με μέση τιμή 4,21 ευρώ. Αντίθετα, η τιμή στην Αλβανία δεν είναι κακή, είναι 1,13 ευρώ το φλιτζάνι στα Τίρανα. Είναι η φθηνότερη χώρα της Ευρώπης.
Στη γηραιά ήπειρο υπάρχει μια ποικιλία τιμών, αλλά και μια πολύ πλούσια κουλτούρα καφέ που επέτρεψε την παρασκευή πολλών ποικιλιών με την πάροδο των ετών, όπως ο βιεννέζικος καφές, ο καπουτσίνο, οι καφέδες με όλα τα είδη λικέρ, ακόμη και τα φρούτα. Λοιπόν, και αν πάμε στην Αγγλία, το καφέ ντόνατ του Τζέιμς Χόφμαν .
Ούτε Νέα Υόρκη… ούτε Παρίσι . Μπορεί να πιστεύουμε ότι το πιο ακριβό φλιτζάνι καφέ θα ήταν σε ένα καφέ στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή τη Ρώμη, αλλά βλέποντας ότι η Ρώμη δεν είναι καν από τα πιο ακριβά μέρη στην Ευρώπη, πού μπορούμε να βρούμε το πιο ακριβό φλιτζάνι, ένα από αυτά να παίρνω μια φορά το μήνα... το πολύ; Λοιπόν, πρέπει να πάμε στην Ασία.
Η αλήθεια είναι ότι στην Κίνα υπάρχουν μέρη που ένα φλιτζάνι είναι ακριβό, όπως στο Πεκίνο, με μέση τιμή 4,28 ευρώ. Στη Σιγκαπούρη είναι 4,5 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι το πιο ακριβό σε αυτόν τον τομέα. Με 4,50 ευρώ μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, και αν θέλετε να το πάρετε στο Τόκιο, ετοιμάστε περίπου πέντε ευρώ. Σας φαίνεται πολύ αυτό; Λοιπόν, στη Σεούλ πρέπει να ξοδέψεις 7,30 ευρώ για έναν καφέ. Φανταζόμαστε ότι δεν θα ψηθεί .
Αντίθετα, στο Βιετνάμ η μέση τιμή είναι 1,73 ευρώ. Εκτός από την οικονομία, είναι από τις χώρες που εξάγουν τον περισσότερο καφέ, οπότε είναι λογικό. Στο Νεπάλ υπάρχει επίσης μια αρκετά προσιτή μέση τιμή: 1,40 ευρώ, όντας το πιο προσιτό κύπελλο της περιοχής. Η Αυστραλία είναι κάπου στο ενδιάμεσο, με μεγάλη παράδοση στον καφέ και μέση κούπα 3 ευρώ.
Η Μέση Ανατολή απογειώνεται . Η παράδοση του καφέ στη Μέση Ανατολή είναι αναμφισβήτητη. Η κουλτούρα του καφέ στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς είναι ένα ποτό που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά σε θρησκευτικές λατρείες και που σήμερα προσφέρεται συνήθως ως ένδειξη φιλίας ή, απλώς, φιλοξενίας. Ωστόσο, βρίσκουμε τεράστιες αντιθέσεις που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό παράγοντα.
Έτσι, έχουμε μέση τιμή 5,35 ευρώ στη Βηρυτό, 5,27 ευρώ στο Άμπου Ντάμπι ή 5,35 στο Κουβέιτ, παίρνοντας την τούρτα στα 6,36 ευρώ στη Ντόχα. Είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο ακριβό φλιτζάνι στη Μέση Ανατολή και έρχεται σε αντίθεση με την τιμή στην Άγκυρα (η Τουρκία έχει μια άλλη μεγάλη παράδοση στον καφέ) μόλις 1,36 ευρώ, ή 43 σεντς στην Τεχεράνη.
Και στους βασικούς παραγωγούς; Μερικοί από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο είναι από την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Δεν παίζει μόνο η παράδοση, αλλά και η ποικιλία των αποχρώσεων στο φυτό του καφέ και το ύψος ορισμένων περιοχών που επιτρέπει μια πιο αργή ωρίμανση του φυτού, δίνοντας διαφορετικά αρώματα και σώμα στον κόκκο.
Στη Νότια Αμερική έχουμε μεγαλύτερη αντίθεση, με το 1,51 ευρώ στο Μπουένος Άιρες ή το 1,96 στη Λίμα, που είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα 2,82 ευρώ στο Μοντεβιδέο ή τα 2,95 ευρώ στο Σαντιάγο. Στην Αφρική, η μέση τιμή είναι αρκετά συνεπής, με τα 2,33 ευρώ του Gaborone να είναι η υψηλότερη τιμή.
Οι φθηνότερες πρωτεύουσες καθεμιάς από τις περιοχές είναι η Tegucigalpa, με τιμή 1,64 ευρώ, η Μπογκοτά με μόλις 1,19 ευρώ και το Windhoek, με μέση τιμή 1,77 ευρώ το φλιτζάνι. Όπως είπαμε στην αρχή, αυτή είναι η μέση τιμή στις διάφορες πρωτεύουσες, οπότε θα θέλαμε στα σχόλια να δείξετε την τιμή των καφέδων στην περιοχή σας. Ίσως θα μπορούσατε ακόμη και να κάνετε έναν χάρτη του.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις