Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια της από 2 Νοεμβρίου 2020 επιστολής που απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης προς τον Διοικητή και Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ και ενόψει της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 υπό τον αρμόδιο Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Μ. Βορίδη.
Τι αναφέρει η επιστολή
Ειδικότερα στην επιστολή της αναφέρει:
«Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 301393/02.11.2020 επιστολής μου καθώς και της τηλεφωνικής επικοινωνίας της 5η Νοεμβρίου 2020 σχετικά με το αίτημα αποζημίωσης των πληγέντων καστανοπαραγωγών του Πηλίου, και μετά από αγαστή συνεργασία με το Δ. Ζαγοράς-Μουρεσίου, σας γνωστοποιώ επιπλέον την από 21.10.2020 επιστολή του Καθηγητή/Διευθυντή του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Νάνου καθώς και το από 06.11.2020 υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς σχετικά με την ποιότητα των κάστανων του Πηλίου το 2020.
Τα κάστανα αποτελούν βασικό άξονα ανάπτυξης της ορεινής οικονομίας και επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Πηλίου, καλλιεργούνται επί αιώνες και μεγάλο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται ή εμπορεύεται εντός της ελληνικής επικράτειας.
Όπως ήδη γνωρίζετε από προηγούμενη επιστολή μου, η παραγωγή κάστανου φέτος στην περιοχή του Πηλίου έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας κατά τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν.
Η καστανιά καλλιεργείται σε δροσερές ορεινές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας και απαιτεί ένα δροσερό και βροχερό καλοκαίρι και ικανή εδαφική υγρασία. Ανθίζει περί τους μήνες Μάιο-Ιούνιο, αναπτύσσει καρπούς όλο το διάστημα του καλοκαιριού και ειδικά το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έως την ωρίμανση των καρπών.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν από τον μετεωρολογικό σταθμό Ζαγοράς, το καλοκαίρι του 2020 ήταν ιδιαίτερα άνομβρο, με ελάχιστες βροχοπτώσεις και με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν φυσιολογικά οι καρποί και είναι αδύνατη η εμπορικότητά τους λόγω του μικρού μεγέθους, ενώ για τους λόγους αυτούς σε πολλούς καστανεώνες δεν ήταν συμφέρουσα η συλλογή των καρπών. Τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς επιβεβαιώνουν την μειωμένη συγκομιδή για τη φετινή χρονιά.
Οι καστανοπαραγωγοί της Π.Ε. Μαγνησίας βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση διαπιστώνοντας τη δραματική μείωση του και την κακή ποιότητα του παραχθέντος προϊόντος λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η φετινή ζημία λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους κρίσιμους μήνες έρχεται σε συνέχεια της περυσινής ζημίας που υπέστησαν από την έντονη χαλαζόπτωση τον Ιούνιο του 2019.
Αναμφίβολα η κατάστασή των καστανοπαραγωγών μετά από δύο καταστροφικά, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, έτη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, και είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν σύντομα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού η καστανοπαραγωγή αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.
Αποτελούν μία ιδιαίτερη παραγωγική κοινωνική τάξη στο Πήλιο, η οποία κινδυνεύει από αφανισμό εξαιτίας των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε εμπράκτως».