Όταν ο γνωστός φυσιολόγος Ancel Keys ξεκίνησε την πρώτη φάση της Μελέτης των Επτά Χωρών το 1958, διατύπωσε τη θεωρία ότι τα διατροφικά πρότυπα και οι συνήθειες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να συμβάλουν στον συνολικό κίνδυνο ενός ατόμου για στεφανιαία νόσο.
Μέχρι τη στιγμή που η μελέτη δημοσιεύθηκε από το Χάρβαρντ, στις 29 Φεβρουαρίου του 1980, ο Keys όχι μόνο είχε πειστεί για τα οφέλη της "Μεσογειακής Διατροφής" στην υγεία, αλλά την είχε υιοθετήσει.
Ο Keys, βιολόγος που εργάζεται στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, εμπνεύστηκε να αρχίσει να διερευνά την πιθανή συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων του τρόπου ζωής και των ασθενειών, όταν παρατήρησε ότι η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (CHD) ήταν υψηλότερη στα εύπορα, μεσήλικα αμερικανικά στελέχη από ό,τι στους Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Αφού η διερευνητική έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και της CHD αποδείχθηκε ελπιδοφόρα, ο Keys και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν μια ομάδα συμμετεχόντων σε μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία και την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η υπόθεσή τους ήταν ότι τα ποσοστά των «συγγενών καρδιακών βλαβών» (CHD) θα διέφεραν σε κάθε πληθυσμό, ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κάθε χώρας, υγιείς άνδρες ηλικίας 40-59 ετών κατά την έναρξη της έρευνας, υποβλήθηκαν σε βασικές μετρήσεις και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν προσεκτικά για ενδείξεις CHD για τα επόμενα 25 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες ελέγχονταν ανά πενταετή διαστήματα και παρείχαν αναφορές σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, όπως η άσκηση και το κάπνισμα. Από το 1983 έως το 2000, οι ερευνητές πρόσθεσαν έλεγχο για γνωστική έκπτωση, καθώς ο πληθυσμός της μελέτης γερνούσε στα 80 και 90 του χρόνια.
Τα ευρήματα της 25ετούς μελέτης θα έφερναν επανάσταση στη διατροφική επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη. Η μελέτη των επτά χωρών τεκμηρίωσε αποτελεσματικά ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της υγείας της καρδιάς.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ζουν στην Ιταλία και την Ελλάδα και ακολουθούν παρόμοια διατροφή είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης CHD από εκείνους στην Ιαπωνία, οι οποίοι επίσης έτρωγαν κυρίως φυτική διατροφή.
Η ιαπωνική διατροφή ήταν πολύ χαμηλή σε λιπαρά, ενώ η μεσογειακή διατροφή ήταν σχετικά υψηλή σε λιπαρά, με το 35% των θερμίδων της να προέρχεται από ακόρεστα λίπη - κυρίως με τη μορφή ελαιολάδου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η Φινλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά CHD λόγω της διατροφής που ήταν πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Keys εγκαταστάθηκε στο Pioppi, στην ακτή Cilento, μια περιοχή στο νότιο άκρο της επαρχίας του Σαλέρνο. Ο πληθυσμός της περιοχής, μαζί με τη Λιγουρία στα βόρεια και τη Σαρδηνία στα δυτικά, ήταν από καιρό γνωστός για το σχετικά υψηλό ποσοστό των εκατοντάχρονων.
Ο ίδιος και η οικογένειά του ασπάστηκαν πλήρως τη μεσογειακή διατροφή δημοσιεύοντας το "How To Eat Well and Stay Well, The Mediterranean Way", ένα βιβλίο μαγειρικής και έναν οδηγό που συνέγραψαν ο Keys και η σύζυγός του Margaret. Μέχρι σήμερα, το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα και έχει χρησιμεύσει ως έμπνευση για αμέτρητες εκδόσεις βιβλίων αφιερωμένων στο θέμα.
Η έρευνα του Dr. Keys έχει επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά σε πολυάριθμες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η οποία δείχνει ότι τα λίπη στο ελαιόλαδο ενεργοποιούν κυτταρικές οδούς στο σώμα που συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Σαράντα χρόνια μετά τη δημοσίευση της μελέτης-ορόσημο του Key, η Μεσογειακή Διατροφή συνεχίζει να είναι επίκαιρη και σήμερα. Το US News & World Report ανακήρυξε τη Μεσογειακή Διατροφή #1 στις κατηγορίες Καλύτερη Συνολική Διατροφή, Καλύτερη Διατροφή με βάση τα φυτά, Καλύτερη Διατροφή για Διαβήτη, Καλύτερη Διατροφή για Υγιεινή Διατροφή και Πιο Εύκολη Διατροφή για Ακολουθία.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστούν τη δίαιτα ως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα, και αναγνωρίζεται από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί.
Σήμερα, στην 40ή επέτειο από τη δημοσίευση της μελέτης των επτά χωρών, γιορτάζουμε το σημαντικό έργο του Dr. Ancel Keys για τον προσδιορισμό της Μεσογειακής Διατροφής και των καρδιολογικών της οφελών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις