"Τέλος στα πειράματα σε ζώα", στο ΕΚ

Το ΕΚ πραγματοποιεί δημόσια ακρόαση για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που ζητά να δοθεί "Τέλος στα πειράματα σε ζώα", χτες.Η πρωτοβουλία στοχεύει στην κατάργηση της οδηγίας για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει νέα πρόταση που θα καταργεί τα πειράματα σε ζώα στην ΕΕ. Ζωντανά η συζήτηση από τις 16.00 (ώρα Ελλάδος).

Η πρωτοβουλίας "Τέλος στα πειράματα σε ζώα", είναι η τρίτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την οποία πραγματοποιείται ακρόαση στο ΕΚ. Προηγήθηκαν οι πρωτοβουλίες "Ένας από εμάς" και "Δικαίωμα στο νερό".

Οι δημιουργοί της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι αποδεδειγμένες επιστημονικές αρχές ακυρώνουν το “ζωικό μοντέλο” για την πρόβλεψη της ανθρώπινης αντίδρασης και είναι βλαβερές για τους ανθρώπους για τρείς λόγους:

-Γιατί επιτρέπουν νέες ουσίες που δεν έχουν υποστεί κανέναν προληπτικό έλεγχο, να δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα που προέρχονται από πειράματα ζώων αποτελούν προγνωστικά για τον άνθρωπο, γιατί κάθε είδος ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο.

-Γιατί υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ουσιών που είναι πολύ χρήσιμοι για τον άνθρωπο και μπορεί να απορριφθούν απλά επειδή βρέθηκαν να είναι τοξικές για ορισμένα είδη ζώων.

-Γιατί , ο χρόνος και τα χρήματα που ξοδεύονται σε πειράματα ζώων θα μπορούσαν να επενδυθούν στη χρήση και την περαιτέρω ανάπτυξη δοκιμών σε προϊόντα για συγκεκριμένα είδη. Οι δοκιμές αυτές είναι πολύ πιο αξιόπιστες για τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις