«Οικολογικές αγελάδες» για τη μείωση της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου

 

Βρετανοί επιστήμονες έχουν δημιουργήσει τρία κοπάδια «οικολογικών αγελάδων», ως μέρος ενός πειράματος για τη μείωση της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται από την παραγωγή βοείου κρέατος.

Οι ερευνητές διαθέτουν 90 αγελάδες σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Οουκχάμπτον στο Ντέβον της Αγγλίας, όπου θα εξετάσουν προσεκτικά κάθε πτυχή του περιβάλλοντός τους και ιδιαίτερα τι τρώνε, προσπαθώντας να μειώσουν την ποσότητα των βλαβερών αερίων που παράγουν έως και κατά 50 τοις εκατό .

Πέρα από τη μέτρηση της βροχόπτωσης και της ποσότητας του λιπάσματος που χρησιμοποιείται στα χωράφια, οι ερευνητές θα ζυγίζουν κάθε ένα από τα ζώα, καθώς και το μέγεθος των περιττωμάτων τους.

Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Ρόθαμστεντ, ευελπιστούν να δείξουν πως το βόειο κρέας μπορεί να παραχθεί με λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον, και με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από την καλλιέργεια λαχανικών.

Στο πείραμα θα χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός για να παρακολουθείται πόσο μεθάνιο και οξείδια του αζώτου παράγονται από κάθε ένα από τα κοπάδια.

Ένα από τα χωράφια έχει σπαρθεί με «καινοτόμο» βλάστηση, γεμάτη με ζάχαρα και εύπεπτη, παράγοντας έτσι λιγότερο μεθάνιο. Ένα δεύτερο κοπάδι θα τροφοδοτείται με φυτά που παράγουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, ενώ το τρίτο θα αποτελεί την ομάδα ελέγχου.

«Είναι αναποτελεσματικό να εκτρέφουμε αγελάδες χρησιμοποιώντας σπόρους που θα μπορούσε να καταναλώσουν οι άνθρωποι, αλλά η διατήρησή τους σε τοποθεσίες όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν καλλιέργειες δημιουργεί μια πολύτιμη πηγή τροφής», δληλωσε ο καθηγητής Τζον Κρώφορντ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι αγελάδες παράγουν πολύ μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, λόγω του τρόπου που επεξεργάζονται και χωνεύουν την τροφή τους. Πραγματοποιώντας τη χώνεψη στο στομάχι τους, και όχι στο έντερό τους, οι αγελάδες αναμασούν την τροφή, με αποτέλεσμα τα βακτήρια στα στομάχια τους, που περιέχουν μεθάνιο, να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Στο φαινόμενο συνεισφέρουν επίσης τα αέρια του στομάχου τους που απελευθερώνονται μετά τη χώνεψη και με τα κόπρανα.

Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κτηνοτροφία ξεπερνούν τους 7 γιγατόνους κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 14,5 τοις εκατό των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών. Από αυτές τις εκπομπές, το 65 τοις εκατό προκαλείται από τις αγελάδες, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις