¨Μέτρα εξοικονόμησης νερού και περιορισμού του κινδύνου από πυρκαγιές στον αγροτικό τομέα¨

Τα διαθέσιμα  στοιχεία  της Υπηρεσίας μας( ύψος βροχής, υπόγεια στάθμη νερού υδροληπτικών έργων, αποθηκευμένοι όγκοι νερού στους ταμιευτήρες), δείχνουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας, θα είναι  μεγάλο τη φετινή περίοδο. Παράλληλα θα είναι αυξημένος   ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Είναι ανάγκη λοιπόν, πέρα από τον σε βάθος χρόνου σχεδιασμό, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης νερού και της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, να γίνουν άμεσες ενέργειες και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος τη φετινή θερινή περίοδο.

Προκειμένου  να συμβάλλουμε στον περιορισμό αυτών των προβλημάτων στον χώρο της γεωργίας,  συνιστούμε τα εξής:

   1.  Οι ιδιοκτήτες των υδροληπτικών έργων, να ελέγχουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα δίκτυα μεταφοράς του νερού στα  αγροκτήματα. Να επισκευάζονται άμεσα οι τυχόν βλάβες στα δίκτυα, ώστε να περιορίζονται οι απώλειες.
   2. Η εφαρμογή του νερού στις καλλιέργειες, να γίνεται με μοντέρνα συστήματα άρδευσης(σταγόνες, σπρέυερ, σωληνάκια), τα οποία εξοικονομούν μεγάλες ποσότητες νερού σε σχέση με τα αυλάκια και την κατάκλυση. 
   3. Να γίνεται έλεγχος και συντήρηση όλου του αρδευτικού εξοπλισμού τακτικά, ώστε να εντοπίζονται τυχόν βλάβες και να διορθώνονται αμέσως.
   4.  Οι αρδεύσεις να γίνονται   βραδινές ώρες, που η εξάτμιση του νερού είναι μικρότερη. Δεν αρδεύουμε όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι και πολύ υψηλές θερμοκρασίες(έντονη εξάτμιση). 
   5.  Οι δόσεις του αρδευτικού νερού να είναι περιορισμένες.
   6. Να καταπολεμούνται συστηματικά τα ζιζάνια, με μέσα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον(χρήση χορτοκοπτικών μηχανημάτων) για τη μείωση του ανταγωνισμού  ως προς το νερό των καλλιεργειών. Επίσης να  καθαρίζονται οι άκρες των αγρών, για να περιορίζεται  ο κίνδυνος των πυρκαγιών
   7. Οι ιδιοκτήτες των αρδευτικών γεωτρήσεων, να χορηγούν ποσότητες νερού σε παραγωγούς για τις  καλλιέργειές τους, σύμφωνα με τις καταστάσεις παλαιοτέρων περιόδων και όχι για νέες χρήσεις.
  
  8.  Να μη γίνεται κάψιμο των υπολειμμάτων των καλλιεργειών (απαγορεύεται αυστηρά).
  9.   Οι χώροι των  μελισσοκομείων να διατηρούνται καθαροί από τα ξερά χόρτα και να υπάρχουν πάντοτε βαρέλια  ή μπιτόνια με νερό. Οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο για έλεγχο των μελισσιών, να γίνονται πρωινές ώρες, σε μέρες με άπνοια και το άναμμα του καπνιστηριού να γίνεται σε άδειο βαρέλι νερού, το οποίο να βρίσκεται σε χώρο, καθαρό από χόρτα και κλαδιά.
 10. Οι κυψέλες των μελισσιών να μην τοποθετούνται επάνω ή πλησίον των δεξαμενών(κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές, πυρόσβεσης) νερού που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της υπαίθρου, για να είναι εύκολη η πρόσβαση  των  πυροσβεστικών    οχημάτων σ΄ αυτές.
11.   Στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το γέμισμα των ποτιστρών να γίνεται τη στιγμή του ποτίσματος των ζώων και όχι νωρίτερα για να αποφεύγεται η εξάτμιση και η ρύπανση του νερού. Οι ποτίστρες τοποθετούνται στη σκιά. Αν υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποιούμε ποτίστρες σύγχρονης τεχνολογίας(αυτόματες ή με βαλβίδες) για τον περιορισμό της σπατάλης νερού.
12.  Να μην σπαταλάται νερό κατά το πλύσιμο του αμελκτικού συγκροτήματος και των χώρων των κτηνοτροφικών μονάδων.
13. Να ελέγχονται τα δίκτυα μεταφοράς νερού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για τυχόν διαρροές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις