Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς του κόσμου έχει υποτιμηθεί σημαντικά από τους επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Οι ωκεανοί μάς προστατεύουν από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, απορροφώντας το 93% της περίσσειας θερμότητας που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τόση επιπλέον θερμότητα που χωρίς τους ωκεανούς, οι επιφανειακές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο θα είχαν αυξηθεί κατά 36 βαθμούς Κελσίου από το 1970, αναφέρει η έκθεση.
Αντ’ αυτού, χάρις στην ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν τόση θερμότητα, η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί μόνο κατά μισό βαθμό Κελσίου από το 1970, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
Ωστόσο, η μαζική ποσότητα της θερμότητας που απορροφούν οι ωκεανοί έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού στα ύψη, σύμφωνα με την έκθεση, καταστρέφοντας με ταχύ ρυθμό τη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων και παράκτιων ειδών, από τα μικρόβια ως τις φάλαινες, και μεταβάλλοντας τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη.
Η ανησυχητική, ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν φτάσει το όριό τους και ίσως σύντομα απελευθερώσουν αυτό το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, προειδοποιεί η έκθεση.
Οι παράκτιες περιοχές των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης των ωκεανών, ενώ οι παράκτιες πόλεις απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πολικών πάγων.
Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα αυξηθούν κατά 1-4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, με τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας να σημειώνεται στο νότιο ημισφαίριο, ενώ οι πολικές περιοχές αναμένεται να θερμανθούν ακόμη περισσότερο.
naftemporiki.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις