Από το νησί της Caretta caretta ξεκινά σήμερα την ελληνική περιοδεία του ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης, το πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace. Η Ζάκυνθος, ένα νησί με παγκόσμια αναγνωρισμένο φυσικό πλούτο και ταυτόχρονα μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και του αναποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, είναι η πρώτη στάση του Rainbow Warrior στον αγώνα της Greenpeace για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των θαλασσών από την εξάρτησή μας από το πλαστικό μιας χρήσης. Στη Ζάκυνθο, η Greenpeace σε συνεργασία με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς του νησιού θα πραγματοποιήσει δράσεις για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να ξεναγηθούν στο πλοίο και να ενημερωθούν για την εκστρατεία την Παρασκευή 21 Ιουλίου, 10:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00.
Το πλαστικό μίας χρήσης έχει κατακλύσει τις ζωές μας και έχει μετατρέψει τις θάλασσές μας στις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου. Σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα, εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα και πιθανότατα και στο πιάτο μας. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες, 2 δις πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ[3]. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στην πηγή του, ώστε να μειωθεί ριζικά η παραγωγή και η κατανάλωση του πλαστικού μίας χρήσης και να ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση.
“Μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας η ιστορία και το μέλλον είναι απόλυτα συνυφασμένα με την υγεία και την ομορφιά των θαλασσών της, θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες ριζικής μείωσης του πλαστικού μίας χρήσης. Διακινδυνεύουμε την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και την δική μας, για κάτι που χρησιμοποιούμε για λίγα μόνο λεπτά και μετά το πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης, μία συμμαχία οργανώσεων, αποτελούμενη από την Greenpeace, τον ΑΡΧΕΛΩΝ, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την ελβετική Stop Plastic Pollution, πραγματοποιούν καθαρισμούς παραλιών[4], με ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες του νησιού για συμμετοχή. Σήμερα επίσης θα διεξαχθεί συζήτηση με τοπικούς φορείς[5] για το πώς η Ζάκυνθος μπορεί να καινοτομήσει, μειώνοντας την κατανάλωση πλαστικού μίας χρήσης, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη[6] μαζί τους στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της υπερκορεσμένης χωματερής στο σημείο Σκοπός.
“Η χωματερή είναι μία πηγή πλαστικού για τη θάλασσα, μία πληγή ανοιχτή η οποία πρέπει να κλείσει. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται πάνω από τον Λαγανά, που έχει την Caretta caretta, άρα πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί απέναντι στο φαινόμενο της ρύπανσης από το πλαστικό. Είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουμε μία σοβαρή κουβέντα, τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και σε όλη την Ελλάδα, για τις οριστικές λύσεις του προβλήματος των σκουπιδιών”, δήλωσε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να εκτιμηθεί η ποσότητα των μικροπλαστικών που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες και η ποσότητα του πλαστικού που βρίσκεται στον πυθμένα τους. Επίσης, το πλοίο θα κάνει στάση στις 24 και 25 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης και στις 30 και 31 Ιουλίου στη Σύρο, όπου θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.
Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να επισκεφτούν το πλοίο και να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατεύσει τις θάλασσές από την εισβολή των πλαστικών μίας χρήσης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις