Συνολικά 154 ελέγχους για τον έλεγχο της ποιότητας των επιφανειακών νερών έχει πραγματοποιήσει το 2019 η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, οι οποίες προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 58.762 ευρώ σε ρυπαντές. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή επερώτηση με θέμα «Συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη». Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα αλλά και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ρύπανση αλλά δεν εντοπίζεται ο υπαίτιος, η αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει άμεσα την Εισαγγελία.
Επιπλέον η Διεύθυνση Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε προκαθορισμένα σημεία επιφανειακών υδάτων (ποτάμια, τάφρους, πηγές, αντλιοστάσια) στο τέλος κάθε μήνα, αποστέλλοντας τα δείγματα στο Εδαφοϋδρολογικό εργαστήριο στη Λυκόβρυση Αττικής και στο εργαστήριο Envirolab Ι.Κ.Ε. στο Βόλο. Με τη διαδικασία αυτή ελέγχονται διάφορες παράμετροι που αφορούν στα πρότυπα ποιότητας γλυκών επιφανειακών υδάτων που έχουν σχέση με τη διαβίωση των ψαριών (ΚΥΑ 46399/1352/2-7-86 ΦΕΚ 438 Β΄). Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Φορέα Διαχείρισης περιοχής Κάρλας.
«Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και η προστασία του εθνικού φυσικού πλούτου είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας» τόνισε ο κ Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην πράξη και όχι στα λόγια. Είμαστε η Περιφέρεια με το πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τους περισσότερους ελέγχους και τα περισσότερα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα, του νερού και της εδάφους . Είμαστε πάντα παρόντες με τις υπηρεσίες μας οι οποίες προβαίνουν σε προληπτικούς, τακτικούς ελέγχους και επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού μόλυνσης. Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να βρεθούν οι πηγές της μόλυνσης και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις όπως γίνεται και μάλιστα με υψηλά πρόστιμα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και θέμα προσωπικής και εταιρικής ευθύνης», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός, για να προσθέσει ότι «οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρειάζεται να ενισχυθούν με ανθρώπινους πόρους, εργαλεία και να έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες ώστε να είναι ακόμα πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις