Η τρέχουσα κρίση στην υγεία και οι συνέπειές της παραμένουν άμεση προτεραιότητα. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται και στη διαμόρφωση στρατηγικής ανάκαμψης από την κρίση.
Σε ψήφισμα της 17ης Απριλίου, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ΕΕ χρειάζεται μια μαζική δέσμη μέτρων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης με την Πράσινη Συμφωνία στον πυρήνα της, για την τόνωση της οικονομίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Το αντίκτυπο του COVID-19 στις εκπομπές CO2
Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη λόγω του κορονοϊού, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν σημειώσει σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου (NO2), ορισμένες κατά το ήμισυ.
Το κλείσιμο γραφείων, η διακοπή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και η τεράστια μείωση των ταξιδιών μείωσαν τις εκπομπές CO2. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε, επίσης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Λόγω του ότι αναμένεται μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανικής δραστηριότητας, η τιμή δικαιωμάτων εκπομπής στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μειώθηκε κατά 40% από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου 2020.
Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα
Στις 28 Νοεμβρίου 2019, το ΕΚ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και ζήτησε όλη η σχετική νομοθεσία της ΕΕ να είναι σύμφωνη με τον στόχο της διατήρησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5 °C.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία τον Δεκέμβριο, κι έπειτα τον Μάρτιο με πρόταση για νόμο της ΕΕ για το κλίμα που θα καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Τον Ιανουάριο, το ΕΚ ζήτησε πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών από αυτούς που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει τον στόχο.
Σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος του ΕΚ, στις 15 Απριλίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα παραμένει αμετάβλητο και υποσχέθηκε μια αναθεωρημένη πρόταση για τον στόχο μείωσης έως το 2030, τον Σεπτέμβριο.
Ο νόμος για το κλίμα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών πριν τεθεί σε ισχύ. Το ΕΚ επιθυμεί η ΕΕ να υιοθετήσει αυτούς τους στόχους πολύ πριν από τη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αναβληθεί έως το 2021, λόγω της πανδημίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις