Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσουμε τις πραγματικές αλλαγές που πρέπει να είναι σε θέση η Ευρώπη να ανακάμψει από την κρίση COVID-19, γράφει μια ομάδα 700 εκλεγμένων αντιπροσώπων και πολιτών από όλους τους τομείς της κοινωνίας των πολιτών.
Η ακόλουθη ανοιχτή επιστολή συνυπέγραψε περισσότερους από 700 πολιτικούς, κλιματολόγους, οικονομολόγους, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, φοιτητές, πολίτες και εκλεγμένους αντιπροσώπους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πλήρης κατάλογος των υπογραφόντων είναι διαθέσιμος στο κάτω μέρος.
Στην κ. Von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ,
Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ένα βίαιο σοκ. Η προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές, φυσικά, καθώς και θέσεις εργασίας, αλλά αυτή η κρίση δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε την κατάσταση του κλίματος. Περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και την Απασχόληση.
Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν εντελώς απαίσιες, αλλά όλοι είχαμε πόσιμο νερό στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία μας… Τι θα συμβεί αν η κλιματική αλλαγή επιδεινωθεί και εάν, σε 15 ή 20 χρόνια, ο υδροφόρος ορίζοντας σε μερικές μεγάλες πόλεις είναι άδειος για αρκετές μήνες;
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσουμε τις πραγματικές αλλαγές που πρέπει να μπορεί η Ευρώπη να ανακάμψει από την κρίση COVID-19, να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει την πιο ανθεκτική οικονομία. Για να συμβεί αυτό, η Πράσινη Συμφωνία χρειάζεται πραγματική χρηματοδότηση.
Είμαστε μαθητές, κλιματολόγοι, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, πολίτες και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, (πρώην) μέλη των κοινοβουλίων και (πρώην) (πρωθυπουργοί) υπουργοί, από πολύ διαφορετικό υπόβαθρο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικολογική μετάβαση δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης, αλλά και ηθικής υποχρέωσης και ευκαιρίας για την Ευρώπη να επανεμφανιστεί καθώς ανακάμπτει από την κρίση COVID-19.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα απαιτεί να μονώσουμε όλα τα κτίρια, να ενισχύσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μετατρέψουμε το γεωργικό μας μοντέλο, να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, να προστατεύσουμε και να καθαρίσουμε τα δάση και τον ωκεανό, και να αναπτύξουμε πολιτικές προσαρμογής και ακόμη και αποκατάστασης. Ωστόσο, όλα αυτά τα έργα αντιμετωπίζουν το ίδιο εμπόδιο: ποιος θα πληρώσει;
Όταν εργάζεται σε ένα σενάριο στόχου μείωσης εκπομπών 40% για το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εκτιμά ότι η επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια του 2030 θα απαιτήσει 260 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης ετήσιας επένδυσης» (Green Deal Communication, 12/2019). Ήδη το 2016, εκτιμήθηκε ότι το επενδυτικό χάσμα θα ανερχόταν σε 529 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ξεκινώντας από το 2021 (δημόσιο και ιδιωτικό), με βάση ένα σενάριο που υποδηλώνει -47% των εκπομπών για το 2030. Σήμερα, με αυξημένο στόχο, η επενδυτική ανάγκη πρέπει να αυξηθεί αναλόγως.
Οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας υπολείπονται κατά πολύ των ποσών αυτών - το «σχέδιο αειφόρου Ευρώπης επενδύσεων» θα παρέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και, ανησυχητικά, δεν είναι καν σίγουρο ότι αυτό μπορεί πραγματικά να κινητοποιηθεί. Η Πράσινη Συμφωνία μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί πάρα πολύ λίγους οικονομικούς πόρους (μεταξύ 2 και 10 φορές πολύ λίγες) για να δει ποτέ να πετύχει. Πρέπει να έχει τα μέσα να εκπληρώνει τις υποσχέσεις του.
Προκειμένου να κερδίσετε τη μάχη για το κλίμα, σας καλούμε επισήμως να συμπεριλάβετε, ως έναν από τους κύριους πυλώνες του σχεδίου αποκατάστασης που έχετε ανακοινώσει, αξιόπιστες λύσεις για τη χρηματοδότηση μιας πραγματικής Πράσινης Συμφωνίας και την αναγνώριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Προκειμένου να δημιουργήσει διεθνή δυναμική, η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει για έναν αυξημένο στόχο για το κλίμα το 2030, σύμφωνα με την επιστήμη, τα ίδια κεφάλαια και τον στόχο της συμφωνίας των Παρισίων για τους 1,5 ° C, πολύ πριν από την COP26. Για να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη ως προς αυτό, πρέπει να προσδιοριστεί πώς θα πληρωθεί αυτή η μετάβαση.
Προς το σκοπό αυτό, προτείνουμε τρεις λύσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτύχουν μια ευρεία συναίνεση:
Για να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, σταματήστε όλες τις επιδοτήσεις και επενδύσεις ορυκτών καυσίμων. Ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα πρέπει να απαγορεύσει σε όλα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει επίσης να εγγυηθεί ότι όλες οι τράπεζες (ιδιωτικές και δημόσιες) και ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη είναι διαφανείς σχετικά με τις δραστηριότητές τους και οργανώνουν το προοδευτικό τέλος των ορυκτών επενδύσεων. Το 2010, ο νόμος FATCA του Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε την αγορά των ΗΠΑ σε τράπεζες που δεν παρείχαν στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ πλήρη διαφάνεια. Παρομοίως, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε έναν νόμο FATCA-Climate που διατηρεί την αγορά της ΕΕ για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ανακατευθύνει τις επενδύσεις τους ώστε να είναι συνεπείς με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε 2.600 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015. Μόνο το 11% αυτών των κολοσσιαίων χρημάτων έχουν εισέλθει στην πραγματική οικονομία, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έχει χρησιμοποιηθεί για κερδοσκοπία. Το 2020, εκτός από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα δημιουργήσει για να αντιμετωπίσει την κρίση COVID-19, η ΕΚΤ θα δημιουργήσει άλλα 240 δισεκατομμύρια. Είναι σημαντικό αυτά τα χρήματα να επενδύονται στο κλίμα και τις θέσεις εργασίας. Αυτά τα δισεκατομμύρια πρέπει να τροφοδοτήσουν μια Τράπεζα Κλίματος και Βιοποικιλότητας, η οποία θα παρέχει άτοκα δάνεια σε κάθε κράτος μέλος (έως και 2% του ΑΕΠ του κάθε χρόνο για 30 χρόνια, δηλαδή 300 δισεκατομμύρια ευρώ).
Εάν κάθε οικογένεια, κάθε μικρή εταιρεία και κάθε περιοχή πρόκειται να επενδύσει σε έναν βαθύ μηδενικό μετασχηματισμό άνθρακα, τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο δεν θα αρκούν, καθώς η αποπληρωμή είναι περιορισμένη ή αβέβαιη. Για καταλυτικό αποτέλεσμα, τα δάνεια πρέπει να συμπληρώνονται με δημόσιες επιδοτήσεις. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής εταιρειών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά το ήμισυ πάνω από σαράντα χρόνια (από 45% σε 19%). Ένας ευρωπαϊκός φόρος κέρδους 5% για τις μεγάλες εταιρείες (προσαρμοσμένος σύμφωνα με το αποτύπωμα άνθρακα), σε συνδυασμό με άλλους ιδίους πόρους, θα έφερνε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να τροφοδοτήσει έναν πραγματικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Αυτά τα επιπλέον 100 δισεκατομμύρια θα μας επέτρεπαν να περάσουμε το κατώφλι του 50% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που αφιερώνεται στο κλίμα και να βοηθήσουμε τόσο τη δημόσια όσο και την ιδιωτική μετάβαση.
Αυτές οι τρεις λύσεις θα παρέχουν επαρκή χρήματα για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης που θα ήταν δίκαιη για τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τους πολίτες. Θα επιτρέψουν στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ να δημιουργήσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, καθώς και να βελτιώσει τα προς το ζην εκατομμυρίων οικογενειών και να ενισχύσει τις επενδύσεις στην οικονομία χωρίς άνθρακα. Εν όψει της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας τάσεις, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την επιτυχία της.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι εμπνεύστηκε από το «πάθος, την πεποίθηση και την ενέργεια εκείνων των εκατομμυρίων νέων που έχουν ακούσει τις φωνές τους στους δρόμους μας και βρήκαν το δρόμο στις καρδιές μας». Πρόσθεσε, «Είναι καθήκον της γενιάς μας να μην τους απογοητεύσουμε».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε με άνθρακα και χάλυβα. Μπορεί να αναγεννηθεί με ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το κλίμα και τις θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις