Η Ευρώπη στοχεύει στην «μηδενική ρύπανση» στο προσεχές Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια στρατηγική την Τετάρτη (14 Οκτωβρίου) σχετικά με τη μηδενική ρύπανση στη χημική βιομηχανία, αλλά οποιαδήποτε λευκή βίβλος θα πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο, επισφαλές σχοινί με τους προκατόχους της.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή στοχεύει στην επίτευξη μηδενικής ρύπανσης στα ύδατα, στον αέρα και, κυρίως, στην παραγωγή και χρήση χημικών.
«Οι χημικές ουσίες εξυπηρετούν αμέτρητους σκοπούς, κάνουν τη ζωή μας πιο άνετη και ευκολότερη», δήλωσε ο Virginijus Sinkevičius, επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ.
«Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι πολλές χημικές ουσίες είναι επίσης επικίνδυνες από τη φύση τους και μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες βλάβες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον», δήλωσε σε συνέδριο για τις χημικές ουσίες που διοργάνωσαν οι Πράσινοι τον περασμένο μήνα.
Ενώ ο Sinkevičius παραδέχτηκε ότι η ΕΕ έχει ήδη την πιο προηγμένη χημική πολιτική στον κόσμο, είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ότι η μετάβαση στην πιο πράσινη χημεία πρέπει να συμβεί γρηγορότερα.
Το 2018, 222,6 εκατομμύρια τόνοι επικίνδυνων χημικών προϊόντων παρήχθησαν στην ΕΕ, μερικές από τις οποίες έχουν ευρείες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και μειωμένης ανταπόκρισης στα εμβόλια.
Ταυτόχρονα, πολλά από αυτά εξυπηρετούν επίσης χρήσιμους σκοπούς για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη: μερικά χρησιμοποιούνται στα μονωτικά πάνελ και τα επιχρίσματα που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια, ενώ άλλα είναι απαραίτητα υλικά για την κατασκευή λεπίδων ανεμογεννητριών ή ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτων. Άλλοι εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για την αποφυγή διάβρωσης κρίσιμου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε αεροπλάνα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πτήσεων.
Το να αποφασίσουμε ποια θα απαγορεύσουμε και ποια θα εγκρίνουμε για συγκεκριμένες εφαρμογές μπορεί επομένως να είναι περίεργο. «Η στρατηγική για τις χημικές ουσίες θα πρέπει να βοηθήσει στην αποσαφήνιση της ασφαλούς χρήσης επικίνδυνων ουσιών σε ορισμένες εφαρμογές και τα κοινωνικά οφέλη που μπορούν να επιτρέψουν η χρήση τους», δήλωσε ο Jacques Ragot, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Κυβερνητικών Υποθέσεων στο Covestro, μια γερμανική χημική εταιρεία.
«Μια γενική πυξίδα αειφορίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, αλλά και περιβαλλοντικών και οικονομικών ζητημάτων θα συμβάλει στην καθοδήγηση της βιομηχανίας σε αυτό το μακροχρόνιο ταξίδι. Αυτό θα μπορούσε να είναι η βάση μιας τομεακής πράσινης συμφωνίας για τον χημικό τομέα », δήλωσε ο Ragot.
Η νέα στρατηγική της Επιτροπής στοχεύει στην προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από επικίνδυνα χημικά και την ενθάρρυνση της καινοτομίας σε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, η νέα στρατηγική είναι πιθανό να αντιμετωπίσει παρόμοια αντίθεση με τον προκάτοχό της, το REACH, η οποία εγκρίθηκε το 2006 μετά από χρόνια παζάρι και χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να εφαρμοστεί πλήρως.
«Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέρμα στην κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος εμποδίζει την καινοτομία και μια ανταγωνιστική οικονομία», ανέφεραν 10 υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ σε ένα κομμάτι γνωμοδότησης, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να διατηρήσει υψηλά επίπεδα φιλοδοξίας και να παράσχει «μια πράσινη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα χημικά» με «συγκεκριμένες δράσεις». Τόνισαν επίσης την ανάγκη να επιταχυνθεί η σταδιακή κατάργηση των ανησυχητικών χημικών ουσιών, να υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για την απαγόρευση των χημικών ουσιών που εισέρχονται στην ΕΕ και πιο απλοποιημένη πολιτική.
«Οι ανησυχητικές χημικές ουσίες πρέπει να επιτρέπονται μόνο όταν η χρήση τους θεωρείται απαραίτητη για την κοινωνία», πρόσθεσαν οι υπουργοί.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων στην Ευρώπη, απουσίαζε κυρίως από τη λίστα των υπογραφόντων. Το 2019, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών που παραβίαζαν τον κανονισμό REACH της ΕΕ.
Η καινοτομία είναι «προφανώς απαραίτητη»
Οι χημικές ουσίες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο και η παραγωγή αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο Bjorn Hansen, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του κανονισμού REACH για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ότι η καινοτομία και η χρήση διαφορετικών χημικών είναι «προφανώς απαραίτητη εάν θέλουμε ένα ουδέτερο κλίμα 2050».
Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πόσες χημικές ουσίες θα περιοριστούν από τη νέα στρατηγική, παραδέχθηκε ο Hansen. Ωστόσο, η διαδικασία έγκρισης και έγκρισης πρέπει να «επιταχυνθεί» για νέες χημικές ουσίες που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και επιτρέπουν μια πιο κυκλική οικονομία, είπε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις