Το καλαμάρι του Βερν ξεβράστηκε στην Ισπανία

Ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους 9 μέτρων και βάρους 181 κιλών ξεβράστηκε στην ακτή Λα Αρένα, στην Καντάμπρια της Ισπανίας, την περασμένη Τρίτη.
Το καλαμάρι που θυμίζει γραπτά του Ιούλιου Βερν, ανήκει στο γένος Architeuthis και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ασπόνδυλα ζώα στον πλανήτη.
Το καλαμάρι, που μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ξεβράστηκε στην  παραλία, όπου συμπτωματικά βρισκόταν ο φωτογράφος Ενρίκε Ταλέδο οποίος δήλωσε: «Ένιωσα τυχερός που ήμουν ανάμεσα στα λίγα άτομα που το είδαν, καθώς τα γιγάντια καλαμάρια ζουν σε μεγάλα βάθη και ελάχιστα ξεβράζονται νεκρά στις ακτές».
«Μοιάζει με γιγάντιο τέρας που έχει προσαρμοστεί στη ζωή σε μεγάλα βάθη», προσέθεσε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη καταγραφή γιγάντιου καλαμαριού. Πέρυσι, στο Τόκιο ο ζωολόγος Τσουνέμι Κουμποντέρα από το Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Ιαπωνίας κατάφερε να βιντεοσκοπήσει ένα γιγάντιο καλαμάρι στον φυσικό του οικότοπο. «Ήταν τόσο όμορφο. Ενθουσιάστηκα όταν το είδα από κοντά αν και ήμουν σίγουρος ότι θα το εντοπίζαμε γιατί ερευνούσαμε εξονυχιστικά την περιοχή βάσει προηγούμενων επιστημονικών δεδομένων», είχε δηλώσει τότε ο Δρ. Κουμποντέρα.
Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Κουμποντέρα εντόπισε το γιγάντιο καλαμάρι 997 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, ανοιχτά των νησιών Ογκασαβάρα σε βάθος 630 μέτρων. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του γιγάντιου καλαμαριού είναι τα μάτια του, που έχουν το μέγεθος ανθρώπινου κεφαλιού. Το γιγάντιο καλαμάρι που ξεβράστηκε στην Ισπανία μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια.

Πηγή: Econews

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις