Green Key (Πράσινο Κλειδί) : Ένα οικολογικό σήμα ποιότητας (eco-label) για τον τουρισμό

Του Σεραφείμ Χατζησκάκη, υπεύθυνου συντονισμού του προγράμματος "Green Key" της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

 

Το Πράσινο Κλειδί (Green Key) είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τον τουρισμό, το οποίο απευθύνεται σε τουριστικές μονάδες, δηλαδή ξενοδοχεία, ξενώνες, χώρους κατασκήνωσης, συνεδριακά κέντρα, χώρους αναψυχής και πρόσφατα – σε πιλοτική εφαρμογή – εστιατόρια.

Το Green Key δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση , γνωστό ως FEE (Foundation for Environmental Education), μία διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση με αποστολή την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το FEE, ενώ στην Ελλάδα εθνικός χειριστής είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 41 χώρες διεθνώς, με 2100 βραβευμένες μονάδες, από τις οποίες οι 137 βρίσκονται στην Ελλάδα. Για την ερχόμενη χρονιά, η αύξηση των συμμετοχών αναμένεται σημαντικά ενισχυμένη, αντικατοπτρίζοντας την ολοένα και αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Πρακτικά, οι μονάδες των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών βραβεύονται για την εφαρμογή «πράσινης» διαχείρισης, η οποία αξιολογείται μέσα από την τήρηση 12 κατηγοριών κριτηρίων. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους και είναι δυναμική, καθώς ανά πάσα στιγμή κάθε μία από τις βραβευμένες μονάδες μπορεί να επιθεωρηθεί από τους συνεργάτες του προγράμματος και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στην εφαρμογή των κριτηρίων, η βράβευση να αποσυρθεί προσωρινά ή μόνιμα.

Εκτός από το προφανές όφελος για το περιβάλλον, η συμμετοχή και η τήρηση των κριτηρίων του προγράμματος εξασφαλίζει στον διαχειριστή της οποιασδήποτε τουριστικής μονάδας σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας μέσα από τις προτεινόμενες πρακτικές, πρόσβαση σε μία ολοένα αυξανόμενη αγορά περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πελατών, σημαντικά εφόδια στην τήρηση προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και προβολή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από τους καταλόγους της ΕΕΠΦ και του FEE.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος Green Key, εκτός από τη βάση που δίνει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, είναι η άμεση σύνδεσή του με την αγροτική παραγωγή. Ένα βασικό τμήμα των κριτηρίων αφορά στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων από τις βραβευμένες μονάδες. Το ποσοστό των τοπικών προϊόντων στη συνολική κατανάλωση τροφίμων θα πρέπει χρόνο με το χρόνο να αυξάνεται πετυχαίνοντας ένα διπλό στόχο: ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και οικονομίας και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, εξαιτίας της μειωμένης απόστασης ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Σε συνδυασμό με τη γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος, η συγκεκριμένη κατηγορία κριτηρίων εξασφαλίζει ότι η τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο δεν αποβαίνει σε βάρος της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά αντίθετα την ενισχύει, αναγνωρίζοντας την αξία της στη διαμόρφωση και την παροχή ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Green Key μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.eepf.gr/thegreenkey και στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Νίκης 20, 105 57 Αθήνα, Τηλ: 210 33 14 563/210 3224 944, FAX: 210 32 25 285, e-mail: greenkey@eepf.gr)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις