«Ναοί στο σχήμα του ουρανού…»

Aστερισμοί, νεφελώματα, τροχιές και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυχτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής   παρασύρει και ξεναγεί με το φακό του, σε αστρικά ταξίδια στο χρόνο, σε  δεκατέσσερις σημαντικές τοποθεσίες, όπου έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.


Ουσιαστικά μας ωθεί ν΄ αντικρύσουμε αυτά που αντίκριζαν οι πρόγονοί μας, οι εικόνες που αντίκριζε ο σύγχρονος Κρητικός με το Μινωίτη παππού του, η μοντέρνα Θεσσαλονικιά με την Ολυμπιάδα, τη μάνα του Αλέξανδρου.
Η έκθεση φωτογραφίας του «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…»  ανοίγει τις πύλες του ουράνιου θόλου της αρχαιότητας, αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου  στο Ίδρυμα Ευγενίδου κι υποδέχεται το κοινό σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές «ανταύγειες» πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας.


Η πρωτότυπη φωτογραφική δουλειά, είναι αποτέλεσμα του έργου, που υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι την νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων»».


Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…» εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου, που χρησιμοποιεί την τεχνική light paint. Η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική συνέχεια της έκθεσης «Παρατηρητές του χρόνου» (2011) και από τη μακρινή Νήσο του Πάσχα το θέμα μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο της παγκόσμιας τέχνης και σκέψης, και μάλιστα σε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης.


Εκτός από τη διάσταση της αστροφωτογραφίας, που αποτελεί προσωπικό του στοίχημα και ενασχόληση, έχοντας φωτογραφήσει εκλείψεις κι αστρονομικά φαινόμενα στον παγκόσμιο χάρτη, ο Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του πορτρέτα επωνύμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έχει δουλέψει πάνω στα φυσικά οικοσυστήματα και φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (με ελεύθερη είσοδο) από 6 Νοεμβρίου 2013 έως και 31 Δεκεμβρίου και ώρες 9:30  έως 20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες), στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).


 
·    Οι συνοδευτικές φωτογραφίες μπορούν να δημοσιευθούν αποκλειστικά για την δημοσιοποίηση και προβολή της έκθεσης ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από 6 Νοεμβρίου 2013 και σε καμία περίπτωση απομονωμένες και χωρίς σύνδεση με την εν λόγω παρουσίαση.
·    Κάθε δημοσίευση φωτογραφίας πρέπει να συνοδεύεται από το credit line ©Λουκάς Χαψής









ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ – Γραφείο Τύπου
Εύη Γαρδίκη,  Τ.: 2109469670, e-mail:[email protected]



 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις