Ξεκίνησε η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας

Ο θεμέλιος λίθος του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας μπήκε το περασμένο Σάββατο από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τους δημάρχους Κρωπίας Δημήτρη Κιούση και Παιανίας Δημήτρη  Δάβαρη, κάνοντας μια νέα αρχή, απέναντι στα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, παρουσία εκατοντάδων πολιτών της περιοχής.


Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 112,9 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.  Αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων με συνολικό μήκος 81  χιλιόμετρα, ενώ με την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται πως θα καταργηθούν 40.000 βόθροι στην Ανατολική Αττική.


Το ΚΕΛ έχει δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 135.000 κατοίκων, καθώς και δυνατότητα επέκτασης για την κάλυψη συνολικά 200.000 κατοίκων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι έτσι εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια απαραίτητη υποδομή προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.


Η τελετή θεμελίωσης έγινε στη θέση «Πάτημα» στο Κορωπί μετά τη γέφυρα του Σταθμού του Προαστιακού – Μετρό Κορωπί (βορειανατολικό άκρο της οδού Σπ. Δάβαρη που συνεχίζει, μετά τη γέφυρα του σταθμού Προαστιακού - Μετρό Κορωπίου προς Αεροδρόμιο, νότια πύλη Κ1 της Αττικής Οδού).


Κατά τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό με το έργο υλοποιείται μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, που ήταν η κατασκευή υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων. Καταργούνται 40.000 βόθροι, που ήταν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και δημιουργείται μεγάλο οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που έπρεπε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τους αδειάζουν.

Η χώρα μας απαλλάσσεται, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής από ημερήσιο πρόστιμο 47.000€ της Κοινότητας για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενώ δημιουργούνται 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και 50, όταν λειτουργήσει τονώνοντας σημαντικά την τοπική αγορά. Το ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι χρειάστηκε δυο δεκαετίες για να ωριμάσει το έργο, αφού υπήρξαν 37 αιτήσεις ακύρωσης και ασφαλιστικών μέτρων «αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, από κάποιους που ήθελαν – εξυπηρετώντας συμφέροντα ίδια ή τρίτων-  η Ανατολική Αττική να παραμείνει στην τριτοκοσμική αυτή κατάσταση των 150.000 βόθρων.

Σήμερα όμως το σημαντικό αυτό έργο γίνεται πραγματικότητα από την Περιφέρεια Αττικής. Εύχομαι και ελπίζω, και οι υπόλοιποι Δήμοι της περιοχής να δείξουν την ίδια  διάθεση και να συνεργαστούν, ώστε να βρεθούν λύσεις και για τις υπόλοιπες περιοχές, για την κατασκευή και των άλλων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, δηλαδή για την Αρτέμιδα, τα Σπάτα, τη Ραφήνα, το Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Τότε μόνον θα μιλάμε για μια ολοκληρωμένη αλλαγή στο αποχετευτικό σύστημα της Ανατολικής Αττικής. Είναι η μοναδική και τελευταία ευκαιρία που έχει η Αττική να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για τα επόμενα 30 χρόνια».

Σε αδιέξοδο τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Την ίδια στιγμή το θέμα με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου παραμένει μετέωρο, διότι, όπως υποστηρίζει ο τομεάρχης Ενέργειας, βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, μετά τα όσα έχουν συμβεί με το θέμα της Καλλιρόης και τις διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης κυρίως στο δήμο Οιχαλίας, είναι σε αδιέξοδο.
Με ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Πετράκος υποστηρίζει πως έχει αποδειχθεί ότι η πρακτική των Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και της ανάθεσης σε μεγαλοεργολάβους της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποκορύφωμα την περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι μια αποτυχημένη πρακτική. Και τούτο διότι, όπως υποστηρίζει, «αναθέτει την δυνατότητα και την ευθύνη επιλογής της τεχνολογίας διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτικό φορέα».

Κατά τον ίδιο, όσα συνέβησαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη χωροθέτηση, που έγινε από την ανάδοχο εταιρία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» είναι επιζήμια για το περιβάλλον και θα επιβαρύνουν με υπέρογκα δημοτικά τέλη, τον κόσμο.

Ο ίδιος επικαλείται μελέτη της «Χ.Καπόπουλος & Συνεργάτες» με επιστημονικούς συνεργάτες τους Γ. Καλλέργη Ομότιμο καθηγητή Υδρογεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Ανδρ. Αντωνάκο Δρ. Υδρογεωλόγο,  ότι «η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «Όνι» (Καλλιρρόη) του Δήμου Οιχαλίας αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή» διότι, όπως τονίζεται στη μελέτη, «δεν υπάρχει υδροστεγανός γεωλογικός σχηματισμός και οποιαδήποτε στεγανοποίηση επιχειρηθεί το πιθανότερο είναι να διαρραγεί, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα στραγγίσματα να διεισδύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα».

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι «είναι εμφανές ότι ο υδροφόρος ορίζοντας  στο συγκεκριμένο σημείο είναι ενιαίος με τον υδροφόρο ορίζοντα του Μελιγαλά απ’ όπου που υδρεύεται η περιοχή  και έχει μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα, ασήμαντη ικανότητα αυτοκαθαρισμού».  Πρόσθετοι περιορισμοί τονίζεται στη μελέτη είναι «η γειτνίαση της εξεταζόμενης θέσης ΧΥΤΥ με το θεσμοθετημένο «Μόνιμο Καταφύγιο Θηραμάτων» στα Άνω Γλιάτα καθώς και με τους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που εκπονήθηκε και με βάση την οποία η επιλογή της θέσης Καλλιρρόη (Όνι)».

Ο κ. Πετράκος επανέρχεται στο ζήτημα των σκουπιδιών της Πελοποννήσου ρωτώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, αν θ΄ αποκλειστεί η συγκεκριμένη περιοχή ως σημείο για εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων – Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων; Ζητεί επίσης να πληροφορηθεί, αν θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν θ΄ αναζητηθούν ευθύνες για τη διαδικασία χωροθέτησης κι αν προτίθεται το υπουργείο «να επανασχεδιάσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της λογικής, που περιλαμβάνει την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση με ευθύνη των δήμων;»



 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις