«Αρχέλων»: Τριάντα κεράκια για το φύλακα-άγγελο των θαλάσσιων χελωνών

 

Κεράκια έσβησε για  τα τριάντα χρόνια ο «Αρχέλων», μία από τις σημαντικότερες  περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας, που άλλαξε τη φιλοσοφία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Η ιστορία του «Αρχέλων» αρχίζει πριν από 30 χρόνια αλλά το 1994 είναι χρονιά – σταθμός διότι σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και με άδεια του Υπουργείου Γεωργίας, ιδρύει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (ΚΔΘΧ) στη Γλυφάδα Αττικής. Από τότε που λειτουργεί ο «Αρχέλων» μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει τεχνογνωσία κι έχει  περιθάλψει στις δομές του σχεδόν 900 χελώνες.

Το ΚΔΘΧ Γλυφάδας στεγάζεται σε 5 βαγόνια τρένου, προσφορά του Ο.Σ.Ε. και είναι ένα από τα πρώτα οργανωμένα «νοσοκομεία» για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο. Σκοπός του  είναι η περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς επίσης η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως των παιδιών.
Πλέον εκεί στεγάζεται το καινούργιο Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών, που είναι χώρος ειδικά διαμορφωμένος, με φωτογραφική έκθεση, για την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδριάσεων καθώς και παρουσιάσεων περιβαλλοντικής αγωγής.

Σήμερα στον Αρχέλων, του οποίου τη θεσμική επίβλεψη έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, εργάζονται εννέα άτομα αλλά ως μη κυβερνητική οργάνωση, που προσβλέπει στον εθελοντισμό και τους χορηγούς, αντιμετωπίζει κι αυτή τις συνέπειες της κρίσης.

 Παρόλα αυτά σε δύσκολους καιρούς εξακολουθεί να φροντίζει τις θαλάσσιες χελώνες και να δίνει το ερέθισμα και στα παιδιά για το περιβάλλον.
 
Κάθε χρόνο περίπου 50 τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες καταφθάνουν στο Κέντρο από όλη την Ελλάδα.

Οι συχνότερες αιτίες τραυματισμών είναι η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, οι συγκρούσεις με ψαράδες, η πρόσκρουση σε ταχύπλοα, κατάποση πλαστικών υλικών, τα οποία δυστυχώς ασυνείδητοι ρίχνουν από τα καράβια κι εκείνες τα συγχέουν με τροφή κ.ά.

Οι θαλάσσιες χελώνες πληρώνουν ακριβό τίμημα λόγω αυτής της κατάστασης, αφού περίπου 300 βρίσκονται νεκρές ή τραυματισμένες κι αναφέρονται στο Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης. Σε περίπτωση νεκρής χελώνας, οι λιμενικές αρχές φροντίζουν να γίνει άμεσα ταφή από τον τοπικό Δήμο ενώ σε περίπτωση τραυματισμένης, φροντίζουν για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης.

 Περιβαλλοντική Αγωγή: Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως χώρος ενημέρωσης του κοινού. Το Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών που έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, είναι χώρος προβολών, ειδικά διαμορφωμένος και φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση για την ιστορία, τη βιοποικιλία και βιολογία της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε χρόνο δέχονται  επισκέψεις από 20.000 άτομα (σχολικά τμήματα και μεμονωμένους  επισκέπτες). Έμφαση δίνεται στην οργάνωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων για μαθητές σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επιπλέον, το Κέντρο Διάσωσης αποτελεί και το κέντρο συντονισμού Κοινοτικού προγράμματος Life Nature, με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας των χελωνών στη θάλασσα.

 
 Κάθε χρόνο 50 εθελοντές εργάζονται για την περίθαλψη των χελωνών, την ενημέρωση του κοινού και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Το ΚΔΘΧ Γλυφάδας είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από 11.00 π.μ. ως 5.00 μ.μ. (πλην  Αυγούστου). Για περισσότερες πληροφορίες και για επισκέψεις οργανωμένων ομάδων επικοινωνήστε με το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (3η Μαρίνα Γλυφάδας, 166 75, τηλ./fax: 210 89 82 600, e-mail: [email protected], στάση τραμ, Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις