Ελέφαντες: Οι ογκώδεις κολυμβητές

Από τα πιο έξυπνα και πιο μεγάλα ζώα του πλανήτη οι ελέφαντες ανήκουν στην κατηγορία των απειλούμενων ή ευάλωτων ζώων, ανάλογα με το είδος τους.

 Με βάρος που φτάνει ή και ξεπερνά τους 7 τόνους κι ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα είναι σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα, ενώ τα μεγάλα πτερύγια των  αυτιών τους, τους βοηθούν να κρατούν τον έλεγχο της θερμοκρασία τους.

Στο Σπήλαιο Χαρκαδιό της Τήλου στα Δωδεκάνησα ζούσαν μια φορά κι έναν καιρό πάρα πολλοί νάνοι ελέφαντες, βάσει των απολιθωμάτων που βρέθηκαν. Θεωρείται ίσως ο χώρος με τα περισσότερα απολιθώματα ελεφάντων στον κόσμο κι ενδεχομένως στο Σπήλαιο ζούσαν εκατοντάδες ελέφαντες.

Οι δυο βασικότεροι λόγοι που πλέον,  τα τεράστια εναπομείναντα ζώα, ο ασιατικός κι ο αφρικανικός ελέφαντας, που είναι μικρότερος σε μέγεθος, απειλούνται είναι αφενός οι χαυλιόδοντές τους, για τους οποίους τα κυνηγούν, αφετέρου οι βιότοποι, διότι ένας ελέφαντας την ημέρα καταναλώνει περίπου 200 κιλά τροφής.

Παρά τον όγκο τους είναι φυτοφάγα ζώα, έχουν αναπτυγμένη νοημοσύνη  και λυπούνται, αν χαθεί ένα μέλος της αγέλης ενώ είναι ιδιαίτερα καλύτερα καλοί κολυμβητές, αφού η προβοσκίδα τους εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, λειτουργεί κι ως αναπνευστήρας. Συνηθίζουν να ζουν, σε σαβάνες, δάση, ερήμους κι έλη ενώ μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 70 χρόνια ζωής.

Συγκρίνοντας πάντως το DNA των νάνων ελεφάντων της Τήλου με της Κύπρου και όσων βρέθηκαν στην Κρήτη, από βιολόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώθηκε μετά από έρευνες, που επαναλήφθηκαν στο Γέιλ, ότι οι ελέφαντες της περιοχής, ήταν τελικά μικρά μαμούθ, τα οποία εξαφανίστηκαν πριν περίπου 10.000 χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις