Ξεχάσαμε το αλογάκι της Σκύρου;

Μόλις 5 ελληνικές ράτσες για τα ιπποειδή αλλά καμία αναφορά στο αλογάκι Σκύρου;
Μέσα στη λίστα της βικιπαίδεια στην αγγλική έκδοση υπάρχουν 1.400 καταχωρήσεις ειδών ή φυλών αλόγων σε σχεδόν 200 χώρες του κόσμου. Όμως, σ΄ αυτήν την περιβόητη λίστα, η οποία, όπως υποστηρίζει η ίδια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, σε σημείωμα για τις πηγές της, βασίστηκε στη λίστα του Εσωτερικού Συστήματος Πληροφοριών του  Animal Diversity, για το Σεπτέμβριο του 2011, δηλαδή της βάσης δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, δεν υπάρχει, άγνωστο γιατί, το αλογάκι Σκύρου και δεν ξέρουμε αν έχει ενδιαφερθεί κάποιος γι΄αυτό.

Παρόλο που για επιστημονικούς κύκλους η βικιπαίδεια, δεν περιέχει πάντα αξιόπιστα στοιχεία,  ωστόσο, ο FAO, που επικαλείται, είναι επίσημος διεθνής οργανισμός. Επιπλέον τη βικιπαίδεια, τη βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι σ΄ όλον τον κόσμο και στη λίστα φιγουράρουν 5 φυλές αλόγων που ζουν στην Ελλάδα: Κρήτης, Πίνδου, Πηνείας Ηλείας, Θεσσαλίας και… Αγγλικού Καθαρόαιμου. Αλλά φευ, δεν υπάρχει πουθενά στη λίστα το αλογάκι της Σκύρου.

Και το πράγμα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν δεν υπήρχε πρόγραμμα συγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναγνωρίζει ότι πρόκειται για προστατευόμενη φυλή. Επίσης, αν έστω στη λίστα του FAO, δεν υπήρχαν τα πόνι, δηλαδή τα μικρόσωμα άλογα άλλων περιοχών, μολονότι διαφέρουν από τα σκυριανά.

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων, που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη Σκύρο και σήμερα ζουν 260 άτομα στη χώρα μας,  εκ των οποίων τα 187 ζουν στο νησί.

Η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006 με μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν σκυριανά αλογάκια από όλη την Ελλάδα. Οι σκοποί της Ένωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, εντοπίζονται στην καταγραφή, την τήρηση γενεαλογικού βιβλίου, την διάσωση, την προώθηση και εν γένει την ανάπτυξη της φυλής σε  συνεργασία με την «Αμάλθεια» και με την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η Ένωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να καταγράψει και να τηρεί  γενεαλογικό βιβλίο για τα σκυριανά αλογάκια της Ελλάδας, από τις ετήσιες συνδρομές των μελών της και από δωρεές.

Όπως σημειώνει, είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπός τους μοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου ενώ έχουν τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.

Παρότι χαρακτηρίζονται επιστημονικά ως πόνι της μικροσωμίας του (poni=μικρόσωμο άλογο), η όποια ομοιότητα του με τα γνωστά μας poni της Βόρειας Ευρώπης σταματάει εδώ.

Η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου μάλιστα έχει διαμορφώσει και πρόγραμμα Υιοθεσίας σκυριανών αλόγων, ώστε να διασφαλίζεται ένα μέρος του ετήσιου σιτηρεσίου και των ιατροφαρμακευτικών αναγκών του αλόγου.

Υπάρχουν τρία προγράμματα κατηγοριών υιοθεσίας σκυριανού αλόγου, 175€, 250€ και 475€. Ο ανάδοχος μπορεί να επισκέπτεται το άλογο και να λάβει επίσημα χαρτιά υιοθεσίας, φωτογραφίες κ.ά. Η υιοθεσία ενός σκυριανού αλόγου μπορεί να γίνει και μέσα από φυσικό πρόσωπο αλλά κι από κάποιο οργανισμό, εταιρία, δήμο, σχολείο ή τάξη.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2222091618 - 6974694023 – 6975726863, e-mail:[email protected]

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις