Η εξήγηση που δίνουν για αυτό το φαινόμενο είναι ότι όσο περισσότερο θερμαίνεται η ατμόσφαιρα τόσο περισσότερη υγρασία αποσπά από την χλωρίδα του πλανήτη κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες νερού για τα δέντρα.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» διεθνής ομάδα ερευνητών αποκαλύπτει μια νέα άγνωστη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δέντρα στις τροπικές περιοχές της Αυστραλίας πεθαίνουν δύο φορές ταχύτερα και έχουν το μισό προσδόκιμο ζωής από ότι πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Η εξήγηση που δίνουν για αυτό το φαινόμενο είναι ότι όσο περισσότερο θερμαίνεται η ατμόσφαιρα τόσο περισσότερη υγρασία αποσπά από την χλωρίδα του πλανήτη κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες νερού για τα δέντρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες του θανάτου τους. Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Smithsonian, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Βιώσιμης Ανάπτυξης (IRD).
«Μας προκάλεσε σοκ ο εντοπισμός μιας τόσο μεγάλης αύξησης της θνησιμότητας των δέντρων αλλά και των επακόλουθων αρνητικών συνεπειών στο ευρύτερο τοπικό περιβάλλον και οικοσύστημα κάθε περιοχής που ερευνήσαμε. Εκτός των άλλων η απώλεια των δέντρων σημαίνει αυτόματα και ανάλογη αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα» αναφέρει δρ. Ντέιβιντ Μπάουμαν του IRD, επικεφαλής της έρευνας στην οποία μελετήθηκε το προσδόκιμο της ζωής των δέντρων μεταξύ του 1971 και του 2019 με οδηγό μια βάση δεδομένων 74 χιλιάδων δέντρων από 81 διαφορετικά είδη σε 24 δάση της Αυστραλίας. Η έρευνα έδειξε ότι τα δέντρα που βρίσκονται σε πιο ξηρά κλίματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή από τα τροπικά στην έλλειψη νερού αφού πιθανότατα έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες.