Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θόδωρο Φέσσα και αποτελεί ένα μανιφέστο του επιχειρηματικού κόσμου υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΔΕΗ μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
Μέσω της επιστολής ο ΣΕΒ παρεμβαίνει εμφατικά στο ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει μεταξύ της βαριάς βιομηχανίας και της ΔΕΗ για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και επισημαίνει ότι η τακτική που ακολουθεί η εταιρεία – που σημειωτέον είναι μέλος του Συνδέσμου – οδηγεί πρακτικά τη βαριά βιομηχανία να τελεί υπό την απειλή του αφανισμού.
Δεν μπορεί να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η τιμολογιακή πολιτική απέναντι στους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες διέπεται από τη λογική “take it or leave it” αναφέρει ο Θ. Φέσσας, ο οποίος υπεισέρχεται και σε θέματα ουσίας, όπως είναι το κόστος που θα πρέπει να επιτύχει μια σύγχρονη και παραγωγική ΔΕΗ.
Προτρέπουμε να μελετήσετε και να προτείνετε μια τιμολογιακή πολιτική έναντι των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών που:
να αντανακλά το κόστος μιας σύγχρονης και παραγωγής ΔΕΗ να λαμβάνει υπόψη τις ελαφρύνσεις του κόστους που απολαμβάνει η ίδια η ΔΕΗ από ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μεσολάβησαν (ΑΔΙκ λπ) και τη δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και να έχει την ευελιξία της διαπραγμάτευσης με τους μεγάλους πελάτες της που ο καθένας του έχει διαφορετικό καταναλωτικό προφίλ, αναφέρει η επιστολή Φέσσα.
Αφορμή για την παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου στάθηκε «μια σειρά γεγονότων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες – καταναλωτές για τη σύναψη διμερών συμβολαίων με αυτούς, βασιζόμενη στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις υποδείξεις της ΡΑΕ και της Ε.Ε., επιλέγει να αποξενωθεί από το δικαίωμά της να ασκεί την εμπορική της πολιτική και παραπέμπει τις αποφάσεις σε όργανα, όπως η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της».
Και συνεχίζει η επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ:
Θέση του ΣΕΒ είναι ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ πρέπει να προσδιορίζεται και από τη σχέση προμηθευτή – πελάτη και όχι μόνο από κανονιστικές διατάξεις, όπως π.χ. Ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχουν θεσπιστεί για να ενισχυθούν παραγωγικοί κλάδοι της Ευρώπης ώστε να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό.
Μια τέτοια πολιτική από την πλευρά σας θα ήταν απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΡΑΕ και θα συνεισέφερε στην εξεύρεση επωφελών λύσεων για όλα τα μέρη. Πρωτίστως θα συνεισέφερε στο να μη δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η τιμολογιακή σας πολιτική λειτουργεί με τη λογική «take it or leave it» υποχρεώνοντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας να τελούν υπό την απειλή του αφανισμού αν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καταλήγει η επιστολή Φέσσα.
Πηγή:www.capital.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις