Εως 25% συμμετοχή στα φάρμακα με εισοδηματικά κριτήρια

Σχέδιο για κλιμακούμενη, έως 25%, συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, επεξεργάζεται το υπουργείου Υγείας. «Θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα, διαβαθμίζοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες», δήλωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Mega, διευκρινίζοντας πως «δεν θα υπάρξει αύξηση, αλλά δικαιότερη κατανομή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στόχος είναι να περιοριστεί η συμμετοχή σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Σήμερα, η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012, ενώ συμμετοχή έως 25% στα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι πολίτες. Μηδενική συμμετοχή έχουν οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνο, διαβήτη τύπου 1, ενώ συμμετοχή 10% καταβάλλουν οι πάσχοντες από νοσήματα, όπως Πάρκινσον, βαλβιδοπάθειες, ερυθηματώδη λύκο κ.ά.

Ετησίως, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Η δαπάνη αυτή φαίνεται ότι έχει ξεφύγει κατά 18 εκατομμύρια τον περασμένο Ιανουάριο, ποσό το οποίο καλύπτεται με την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής (claw back) που επιβάλλεται στους παρόχους.

Τεχνοκράτες
Το θέμα θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή τεχνοκρατών, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθώς οι παρεμβάσεις στο φάρμακο θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, η σχετική ρύθμιση δεν αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το καλοκαίρι. Επίσης, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, τις επόμενες ημέρες θα καταργηθεί η καταβολή του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα καταργηθεί η καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται ότι η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης κοστίζει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο η κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΠΥ κοστίζει 60 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, επίθεση προς τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον τομέα της Υγείας που δεν παραδόθηκε, εξαπέλυσαν χθες οι πρώην υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι δεν υπάρχει σύμβαση με γερμανική εταιρεία, αλλά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για έργο που έχει παραδοθεί.

www.imerisia.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις