Λύση για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

«Ασπίδα» προστασίας για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Έθεσε όμως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους περίπου 70.000 έλληνες που επέλεξαν να πάρουν στεγαστικό στο ελβετικό νόμισμα και λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ, όσο κι αν πληρώνουν, το δάνειο αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι προσφυγές δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, οι αποφάσεις της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Εναρμόνιση

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, στόχος είναι να είναι να εξεταστούν νομοθετικές λύσεις που θα εναρμονίσουν την υφιστάμενη νομοθεσία για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα με τις δικαστικές αποφάσεις και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Στην πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ για την ενυπόθηκη πίστη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που ρυθμίζει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου. Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ώστε, όταν μια σύμβαση πίστωσης αφορά δάνειο σε ξένο νόμισμα, τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται τουλάχιστον ότι:

α) ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις ή

β) υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που περιορίζουν το συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής βάσει της σύμβασης πίστωσης.

Όχι αναδρομικά

Η Οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε συμβάσεις πίστωσης που θα συναφθούν μετά τις 21 Μαρτίου 2016, ενώ ρητά ορίζεται σε αυτήν ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίζουν περαιτέρω ρυθμίσεις όσον αφορά τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, με την προϋπόθεση ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2015, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας.

«Περιμένουμε, άρα, την εξέλιξη των υποθέσεων που βρίσκονται στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα νομοθετήσουμε μια δίκαιη λύση», τόνισε ο υπουργός στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Θετικές αποφάσεις

Μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές αποφάσεις Πρωτοδικείων που έχουν δικαιώσει δανειολήπτες (Ρόδος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη κ.λπ.). Επίσης, η πρώτη συλλογική αγωγή κατά τράπεζας έχει υποβληθεί και είχε οριστεί η εκδίκαση την 1η Απριλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, η τράπεζα ζήτησε αναβολή και ως πρωτοείσακτη η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 9/12/2015.

Προσωρινή ασπίδα

Εν όψει της συζήτησης της κύριας αγωγής δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, προ εβδομάδων έγινε δεκτή εν μέρει η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειοληπτών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι οποίοι ζητούσαν να ρυθμιστεί η μηνιαία δόση τους στο ποσό στο οποίο εκείνοι μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με το διατακτικό της εν λόγω απόφασης (1728/2015), ρυθμίζεται προσωρινά η μηνιαία δόση των αιτούντων στο πόσο το οποίο ζητήθηκε και συγχρόνως απαγορεύεται η καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθείσας κύριας αγωγής τους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Αυτό σημαίνει, όπως γίνεται αντιληπτό, ότι οι δανειολήπτες, δεδομένων των επειγουσών οικονομικών συνθηκών που συντρέχουν στην περίπτωσή τους, θα συνεχίσουν να παραμένουν ενήμεροι καταβάλλοντας μηνιαίως τη χαμηλή δόση στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ παράλληλα η αντίδικος τράπεζα δεν μπορεί να προβεί σε κανένα επαχθές μέτρο εις βάρος τους», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γ. Πλατίτσας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι στην παρούσα φάση πρέπει οι τράπεζες, επειδή ακριβώς αντιμετωπίζουν μείζον ζήτημα ρευστότητας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διευκολύνουν την εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ενήμεροι.
 
Πηγή:  Ελ. Τύπος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις