Η χώρα κινδυνεύει για ακόμη μία φορά, να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Τα χρηματοδοτικά ανοίγματα μπορεί να γίνουν απαγορευτικά σε λίγους μήνες και η μη κάλυψή τους θα οδηγήσεισε στάση πληρωμών και σε περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλοποίηση της οικονομίας. Η πολιτική ηγεσία, ένθεν κακείθεν, καθυστερεί δραματικά να δώσει λύσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να κρατήσουν τις δουλειές στην Ελλάδα και να προσφέρουν στους εργαζόμενους όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
Η υπερφορολόγηση, όμως, των συνεπών φορολογουμένων και επιχειρήσεων και η απαθής παραμέληση από την κυβέρνηση του έργου της προώθησης των επενδύσεων, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην οδηγούν σε ορατά σημάδια αποσύνθεσης της οικονομίας, αλλά μακροπρόθεσμα υποσκάπτουν τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Τα αντικίνητρα στην εργασία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα συσσωρεύονται επικίνδυνα και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε μία οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών αμοιβών και σε ένα κράτος δυσλειτουργικό και ανήμπορο να παράσχει στους πολίτες τα στοιχειώδη αγαθά της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας και ηρεμίας. Στο πλαίσιο αυτό, η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, περνάει μέσα από ένα, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, θεσμικό πλαίσιο που θα μειώνει κόστη ενεργειακά, φορολογικά και γραφειοκραιτικά, θα σαρώνει τα επιμέρους ρυθμιστικά εμπόδια στους κλάδους που μπορούν να γίνουν πιο εξωστρεφείς και θα στηρίζεται σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων. Στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα αλλά στην οικονομία υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι ποιος θα κυβερνά στην κατάρρευση της χώρας αλλά με ποιο τρόπο η κατάρρευση θα αποφευχθεί.
-Η καλή πορεία εσόδων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που βασίζεται όμως σε εισπρακτικά μέτρα και όχι στην ανάπτυξη, επέτρεψε, μαζί με τη συγκράτηση δαπανών, όπως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, τη βελτίωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015. Ακόμα και μετά τις προβλεπόμενες προσαρμογές των ταμειακών σε δεδουλευμένα μεγέθη αναμένεται ότι θα υπάρξει βελτίωση έναντι της μνημονιακής υποχρέωσης για πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ.
-Θετικά μηνύματα για την οικονομική δραστηριότητα αποτελούν η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών τον Δεκέμβριο του 2015, καταδεικνύοντας ότι οι δυσκολίες που δημιουργήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
-Στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ και του ΙΚΑ αποτυπώνουν τη μετατόπιση των εργαζομένων προς χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια καθώς και προς τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση τα τελευταία χρόνια. Αν και η σταθεροποίηση του αριθμού των εργαζομένων είναι μια θετική εξέλιξη, τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι η ανάκαμψη των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές προαπαιτεί και μια αύξηση των προσλήψεων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Για να υπάρξει όμως μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να προϋπάρξει άρση της αβεβαιότητας, πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα και νέες επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις