Η ΕΕ απάντησε συντονισμένα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας για να βρεθεί μια θεραπεία για τον Covid-19 είναι ζωτικό μέρος αυτού του πλάνου.
Καταπολέμηση του COVID-19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 47,5 εκατ. ευρώ σε 17 ερευνητικά έργα εντός του προγράμματος Ορίζοντας 2020, πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας.
Οι 136 ερευνητικές ομάδες από ολόκληρη την ΕΕ, και εκτός αυτής, συμμετέχουν σε έργα που ασχολούνται με:
• την βελτίωση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε ξεσπάσματα, αναπτύσσοντας καλύτερα συστήματα παρακολούθησης για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού
• γρήγορες διαγνωστικές δοκιμές, με πιο γρήγορη και πιο ακριβή διάγνωση
• νέες θεραπείες
• ανάπτυξη νέων εμβολίων
Οι ερευνητικές ομάδες θα μοιραστούν τα αποτελέσματά τους σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσης να υποβληθούν ερευνητικές προτάσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι οποίες θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη θεραπείας και διάγνωσης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ξεσπάσματος και την αύξηση της ετοιμότητας για το μέλλον. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα (IMI) - μιας δημόσιας-ιδιωτικής πρωτοβουλίας μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία επίσης χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ: έως και οι μισές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τη βιομηχανία.
Στις 16 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε οικονομική ενίσχυση ύψους 80 εκατ. ευρώ στην CureVac, μια καινοτόμο εταιρεία εμβολίων στη Γερμανία, για να υποστηρίξει τις εργασίες σχετικά με το εμβόλιο κορωνοϊού. Η στήριξη θα προέλθει και από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, με τη μορφή εγγύησης της ΕΕ για ένα επί του παρόντος δάνειο από την ΕΤΕπ ίδιου ύψους.
Προγράμματα που υπάρχουν ήδη
Η ΕΕ είχε ήδη διαθέσει αρκετούς μηχανισμούς έρευνας και χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων της δημόσιας υγείας, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το PREPARE - ένα έργο που υποστηρίζει την ετοιμότητα των νοσοκομείων στην Ευρώπη και την ενίσχυση της κατανόησης της δυναμικής της επιδημίας και το Ευρωπαϊκό Αρχείο Ιών - μια εικονική συλλογή ιών που παρέχει υλικό στους ερευνητές για να βοηθήσουν στις διαγνώσεις.
Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτομιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για εξειδικευμένες μονάδες απομόνωσης – EpiShuttle - και τεχνολογία φιλτραρίσματος αέρα για την απομάκρυνση των ιικών σωματιδίων που ονομάζονται m-TAP.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις