Το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αφήνει τους Αμερικανούς επικίνδυνα κοντά στο να βλέπουν ελλείψεις κρέατος. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες αντιμετωπίζουν την πιθανή σφαγή εκατομμυρίων ζώων και σύντομα θα μπορούσαν να σκαφτούν μαζικοί τάφοι σε όλη την καρδιά.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σπάει», δήλωσε ο John Tyson, πρόεδρος της Tyson Foods Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κρέατος των ΗΠΑ.
Οι εστίες αναγκάζουν το κλείσιμο ορισμένων από τα μεγαλύτερα σφαγεία της χώρας, όπου δεκάδες χιλιάδες ζώα υποβάλλονται σε επεξεργασία καθημερινά. Καθώς τα μαγαζιά παραμένουν κλείνουν, οι παραγωγοί δεν έχουν πουθενά να πουλήσουν τα ζώα τους. Αναγκάζει τους αγρότες να πάρουν έκτακτες αποφάσεις για τη διάθεση των ζώων τους. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η αμερικανική κυβέρνηση δημιουργεί ένα κέντρο εν μέρει για να βοηθήσει στις «μεθόδους αποθέματος και διάθεσης».
«Εκατομμύρια λίβρες κρέατος θα εξαφανιστούν», είπε ο Tyson σε μια ανάρτηση ιστολογίου στον ιστότοπο της εταιρείας. «Εκτός από τις ελλείψεις κρέατος, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα σπατάλης τροφίμων. Οι αγρότες σε ολόκληρο το έθνος απλά δεν θα έχουν πουθενά να πουλήσουν τα ζώα τους για μεταποίηση, όταν θα μπορούσαν να ταΐσουν το έθνος. Εκατομμύρια ζώα - κοτόπουλα, χοίροι και βοοειδή - θα στερηθούν».
Σχεδόν το ένα τρίτο της χωρητικότητας χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ έχει μειωθεί και η JBS δήλωσε την Κυριακή ότι θα κλείσει μια άλλη εγκατάσταση παραγωγής βοείου κρέατος στο Ουισκόνσιν. Η Βραζιλία, ο νούμερο 1 αποστολέας κοτόπουλου και βοείου κρέατος, είδε το πρώτο της μεγάλο κλείσιμο με τη διακοπή ενός εργοστασίου πουλερικών, και οι βασικές εργασίες είναι επίσης κάτω στον Καναδά, με την τελευταία να είναι ένα εργοστάσιο πουλερικών της Βρετανικής Κολομβίας.
Ενώ εκατοντάδες εργοστάσια στην Αμερική συνεχίζουν να λειτουργούν, η εντυπωσιακή επιτάχυνση της διακοπής του εφοδιασμού είναι ανησυχητική. Συνολικά, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και ο Καναδάς αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του παγκόσμιου εμπορίου κρέατος.
«Είναι απολύτως άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Brett Stuart, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Global AgriTrends με έδρα το Ντένβερ. «Είναι μια κατάσταση απώλειας-απώλειας όπου έχουμε τους παραγωγούς με κίνδυνο να χάσουν τα πάντα και τους καταναλωτές με τον κίνδυνο να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Τα εστιατόρια σε μια εβδομάδα θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετική έλλειψη σε φρέσκο βοδινό.
Οι τιμές του κρέατος αυξάνονται λόγω των διακοπών της προσφοράς. Το αμερικανικό χονδρικό βόειο κρέας σημείωσε άνοδο και το χονδρικό χοιρινό κρέας αυξήθηκε σχεδόν 30% την περασμένη εβδομάδα.
Και αυτές οι διακοπές λειτουργίας συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι παγκόσμιες προμήθειες κρέατος ήταν ήδη περιορισμένες. Η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός γουρούνι στον κόσμο, μάχεται με ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία κατέστρεψε εκατομμύρια χοίρους της χώρας. Επιπλέον, ο ιός χτυπά την παραγωγή αφού ορισμένες εταιρείες κρέατος είχαν ήδη λάβει μέτρα για να επιβραδύνουν την παραγωγή λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις