Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, με τις τελευταίες προβλέψεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ κατά 8,3% φέτος.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη εγκρίνει πρωτόγνωρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία και την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης και ψηφιακής Ευρώπης.
Προϋπολογισμός της ΕΕ για την ανάκαμψη
Η προετοιμασία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 ξεκίνησε τον Μάιο του 2018. Ωστόσο, ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια νέα πρόταση προϋπολογισμού τον Μάιο του 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολούθησε έκκληση του Κοινοβουλίου για τη χρηματοδότηση σχεδίου ανάκαμψης ύψους 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ το οποίο θα συνοδεύεται από εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ το οποίο θα απαρτίζεται από δάνεια και επιχορηγήσεις.
δέσμη ανάκαμψης μεγάλης κλίμακας, η οποία αποτελείται από προϋπολογισμό 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μέσο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελείται από επιχορηγήσεις και δάνεια. Ο προϋπολογισμός υπόκειται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων στο Συμβούλιο.
Ο δανεισμός για το πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να καταστεί εφικτός μέσω της τροποποίησης των κανόνων που καθορίζουν τους όρους χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Για να ενισχυθεί η ικανότητα δανεισμού της ΕΕ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αποπληρωμής του χρέους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση του μέγιστου ποσού πόρων που μπορεί να συγκεντρώσει η Ένωση από τα κράτη μέλη.
Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να εγκρίνει τη θέση του για την εν λόγω πρόταση μετά το καλοκαίρι. Θα απαιτήσει επίσης ομοφωνία στο Συμβούλιο καθώς και επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη.
Νέες πηγές εσόδων για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης
Οι πηγές εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ - επίσης γνωστές ως ίδιοι πόροι - παρέμειναν αμετάβλητες για αρκετές δεκαετίες. Περιλαμβάνουν δασμούς, καθώς και εθνικές εισφορές βάσει εσόδων ΦΠΑ και ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος. Το Κοινοβούλιο έχει επί σειρά ετών ζητήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων.
Την ώρα που η Ευρώπη ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές επιμένουν στην εισαγωγή νέων πηγών εσόδων για την κάλυψη των εξόδων αναχρηματοδότησης του εργαλείου ανάκαμψης, την αποτροπή απότομων μειώσεων των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ και τη διασφάλιση ότι η απάντηση στον Covid-19 δεν θα επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές.
Το Κοινοβούλιο προτείνει νέα έσοδα με τη μορφή περιβαλλοντικών και οικονομικών εισφορών. Περιλαμβάνουν:
- Μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση εταιρειών
- Φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών
- Φόρος χρηματοοικονομικής συναλλαγής
- Έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών
- Συνεισφορά που βασίζεται σε μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών
- Ένα συνοριακό φόρο ανθρακούχων εκπομπών
Το Κοινοβούλιο έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση όλων των δημοσιονομικών επιστροφών και διορθώσεων, που οφελούν μόνο ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερο προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό απαιτεί τη συναίνεση των ευρωβουλευτών, και το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η εισαγωγή νέων πηγών εσόδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας. Μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 κατ’ εντολή του Κοινοβουλίου δείχνει ότι η πλειοψηφία (56%) των πολιτών πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στη διάθεσή της σημαντικότερα χρηματοδοτικά μέσα για να ξεπεράσει τον αντίκτυπο του COVID-19.
Ενόψει στου Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου,οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο να μην αποδυναμώσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 13 Ιουλίου ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, Γιόχαν Φαν Οβερφελτ, απάντησε σε αναθεωρημένη πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ: "Τα θετικά βήματα σχετικά με το μέγεθος και την ισορροπία του μέσου ανάκαμψης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις αναχρονιστικές προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους", είπε.
"Τα βασικά προγράμματα της Ένωσης υπόκειται περαιτέρω περικοπές. Αναφέρομαι στο Horizon Europe, το Erasmus +, την Ψηφιακή Ευρώπη και τη μετανάστευση." Πρόσθεσε ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΕΕ δεν εξαφανίστηκαν με το ξέσπασμα του COVID-19 και δεν πρέπει να θυσιάζονται.
Ανάγκη για δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα
Στις 13 Ιουλίου, η Βαλερί Χαγιέρ, συνειγήτρια της έκθεσης για τους ίδιους πόρους, ζήτησε επίσης "ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων" και πρόσθεσε: "Πρέπει να κάνουμε τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν δέσμευση ότι δεν θα ακολουθήσουν."
Ο Τζοσέ Μανουέλ Φερνάντες, ο άλλος συνειγητής της έκθεσης για τους ίδιους πόρους, τόνισε την ανάγκη λήψης δεσμευτικής απόφασης: "Θέλουμε τα έσοδα που θα προέρχονται από τους νέους ίδιους πόρους να επαρκούν για να πληρωθούν τα επιτόκια για το ταμείο ανάκαμψης. […] Η ιδέα είναι απλή: δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους πολίτες."
Τα επόμενα βήματα
Μόλις οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν σε κοινή θέση σχετικά με τον προϋπολογισμό, θα λαβούν την εντολή να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο πριν τεθεί σε ισχύ ο προϋπολογισμός 2021-2027. Ο τρέχων πολυετής προϋπολογισμός λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Μάθετε περισσότερα στο παραπάνω βίντεο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις