Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Στην κορυφαία τριάδα βρίσκονται πλέον το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη και το Παρίσι, σύμφωνα με νέα έκθεση για το κόστος ζωής. Η Σιγκαπούρη και η Οσάκα, που ήταν στην πρώτη θέση μαζί με το Χονγκ Κονγκ πέρυσι, έχουν υποχωρήσει στην κατάταξη.
Η ετήσια έρευνα της Economist Intelligence Unit ανέφερε ότι οι τιμές της Σιγκαπούρης μειώθηκαν λόγω της φυγής ξένων εργαζομένων, που προκάλεσε η πανδημία. Στις περισσότερες κινεζικές πόλεις το κόστος ζωής έχει αυξηθεί καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνουν τις τιμές. «Οι ασιατικές πόλεις κυριαρχούσαν παραδοσιακά στην κατάταξη τα τελευταία χρόνια, αλλά η πανδημία έχει ανανεώσει τη λίστα», δήλωσε ο Upasana Dutt, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής της EIU. Η Μπανγκόκ έπεσε επίσης είκοσι θέσεις και είναι τώρα 46η στον κόσμο.
Η έκθεση της EIU προσανατολίζεται στον απόδημο πληθυσμό, με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από πολυεθνικές ώστε να τους βοηθήσουν να υπολογίσουν το κόστος των επαγγελματικών ταξιδιών. Οι πόλεις στην Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη έχουν γίνει λιγότερο ακριβές από πέρυσι, ενώ οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν πάρει αντίθετη πορεία.
Η Δυτική Ευρώπη έχει τέσσερις από τις δέκα πιο ακριβές πόλεις της λίστας, με τη Ζυρίχη και το Παρίσι να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση. Η Γενεύη και η Κοπεγχάγη είναι έβδομη και ένατη αντίστοιχα. Στο top 10 ολοκληρώνεται με τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Τελ Αβίβ ενώ στη λίστα παραμένουν το Χονγκ Κονγκ, η Οσάκα και η Σιγκαπούρη.
Το Σίδνεϊ βρίσκεται στον αριθμό 15, το Λονδίνο στo 20 και το Ναϊρόμπι στo 77. Η Μόσχα είναι στο νούμερο 106 και το Δελχί στο 121.
Η Δαμασκός στη Συρία είναι η πόλη με το χαμηλότερο κόστος ζωής, ακολουθούμενη από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, τη Λουσάκα στη Ζάμπια, το Καράκας (Βενεζουέλα) και το Αλμάτι στο Καζακστάν. Τη λίστα με τις 10 πόλεις με το χαμηλότερο κόστος ζωής συμπληρώνουν το Καράτσι (Πακιστάν), το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Αλγέρι (Αλγερία) και τα Μπανγκαλόρ και Τσενάι, στην Ινδία.
Ο παγκόσμιος δείκτης κόστους ζωής της EIU συνέκρινε τις τιμές 138 αγαθών και υπηρεσιών σε περίπου 130 μεγάλες πόλεις τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, οι τιμές ήταν σε σταθερό επίπεδο, αλλά η έκθεση ανέφερε ότι οι τιμές των βασικών αγαθών ήταν πιο ανθεκτικές από αυτές των μη βασικών αγαθών. Οι υλικοτεχνικές προκλήσεις επηρέασαν επίσης τις τιμές, με την έλλειψη αγαθών όπως το ρολό τουαλέτας αλλά και τις τιμές τροφοδοσίας ζυμαρικών σε ορισμένες κατηγορίες.
Από τις δέκα κατηγορίες που καλύπτει η έκθεση, ο καπνός και η αναψυχή σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, ενώ οι τιμές των ενδυμάτων έχουν δει απότομη πτώση. «Όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, σημειώθηκε απότομη αύξηση των τιμών των υπολογιστών, ενώ οι τιμές των ενδυμάτων σημείωσαν πτώση», δήλωσε η κ. Dutt.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις