Η παγκόσμια ισχύς στα φωτοβολταϊκά θα διπλασιαστεί στα 62 Γιγαβάτ το 2018 από 31 Γιγαβάτ το 2012 εκτιμά η αμερικανική εταιρεία αναλύσεων Lux Research.
Σύμφωνα με το econews το πιθανότερο σενάριο για τον κλάδο που παρουσίασε η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, ατμομηχανές της ανάπτυξης του κλάδου θα είναι οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία που θα πάρουν τα σκήπτρα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις Γερμανία και Ιταλία.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στα φωτοβολταϊκά μέχρι το 2018 με σύνθετο ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 18% στα 10,8 Γιγαβάτ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Στην κορυφή θα βρεθεί η Κίνα με ετήσια ανάπτυξη 15% στα 12,4 Γιγαβάτ.
Ο κλάδος αναμένεται να ισορροπήσει από την κατάσταση υπερπροσφοράς εξοπλισμού στην οποία έχει περιέλθει το 2015
Όπως επισημαίνει ο Εντ Κέιχιλ της Lux Research “ο εφιάλτης των κατασκευαστών αναδεικνύεται σε ‘λαχείο’ για τον κλάδο καθώς οι πολύ χαμηλές τιμές του εξοπλισμού μπορεί μεν να συμπίεσαν τα περιθώρια κέρδους σε μηδενικά επίπεδα, αλλά κατέστησαν την ηλιακή ενέργεια ανταγωνιστικότερη σε πολλές αγορές”.
Κινεζικές αντιδράσεις και διαψεύσεις
Η Κίνα μπορεί να είναι σύμφωνα με όλους σχεδόν τους αναλυτές ο νέος ηγέτης στα φωτοβολταϊκά, αλλά προς το παρόν η διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ καλά κρατεί.
Στο τελευταίο επεισόδιο της κόντρας, οι κινεζικοί κολοσσοί Yingli Green, Trina Solar και Canadian Solar εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε “κάθε είδους εμπορικό προστατευτισμό” και υπογράμμισαν ότι η επιβολή τιμωρητικών δασμών “δεν συντελεί στην ανάπτυξη ενός υγιούς κλάδου”.
Εντωμεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υποστήριξε ότι ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τους δασμούς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Τους Κινέζους διέψευσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπορίου της Κομισιόν, Τζον Κλάνσι που δήλωσε ότι “οι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι και παραπλανητικοί διότι δεν υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας για την υπόθεση του αντιντάμπινγκ στα φωτοβολταϊκά”.