Aνατροπές στη φορολογία των ακινήτων φέρνει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο. Προβλέπονται ελαφρύνσεις για την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τις πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες.
Αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές, παραθαλάσσιες και εμπορικές περιοχές
Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων από το 2014, με αυξομειώσεις στους φόρους ανάλογα με την έκταση, το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Το σχέδιο για το νέο καθεστώς φορολογίας προβλέπει ελαφρύνσεις μέχρι και 91% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ για όσους έχουν μόνο πρώτη κατοικία χαμηλής και μεσαίας αξίας, της τάξης των 150.000-200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης.
Αντίθετα, το φορολογικό βάρος μεταφέρεται στις πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες που βρίσκονται κυρίως σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, στους μεγαλοκτηματίες και κατασκευαστές με αδιάθετα διαμερίσματα καθώς και στους ιδιοκτήτες με κενά εμπορικά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται.
Αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές, παραθαλάσσιες και εμπορικές περιοχές. Στα συγκεκριμένα ακίνητα μόνο για το 2014 θα επιβληθεί κατ' αποκοπή φόρος που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνά και τα 60 ευρώ το στρέμμα, ενώ από το 2015 με την επέκταση και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών η φορολόγηση θα γίνει με βάση κλιμακωτούς συντελεστές.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει δύο σενάρια για το αφορολόγητο και τους συντελεστές με επικρατέστερο και για πολιτικούς λόγους αυτό που προβλέπει την καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου της τάξης των 30.000-50.000 ευρώ, αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία και με 6-8 συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 0,2% μέχρι και 2% για ακίνητα αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η φορολόγηση θα ισχύσει από το πρώτο ευρώ της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου αλλά με χαμηλότερους κλιμακωτούς συντελεστές, που θα ξεκινούν από το 0,1%.
Επιχειρήσεις
Στα ακίνητα των επιχειρήσεων δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα έχει 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,6%) ανάλογα με την αξία τους. Για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας και των νομικών προσώπων που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς οι συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι (0,1%-0,3%).
Ειδικό καθεστώς προτείνεται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της εκκλησίας κοινωφελούς χαρακτήρα για τα οποία σήμερα υπάρχει απαλλαγή καθώς και για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Την πρόταση της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων παρουσιάζει αύριο Τετάρτη στη διακομματική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο πως δεν θα αποδεχθούν πρόταση χωρίς αφορολόγητο όριο για τα αστικά ακίνητα.
Παράδειγμα
Δραστική μείωση φόρου για κατοικίες σε περιοχές χαμηλής ή μεσαίας αξίας
Με το νέο φορολογικό καθεστώς θα υπάρξει δραστική μείωση του φόρου συγκριτικά με το έκτακτο τέλος των ακινήτων για κατοικίες σε περιοχές χαμηλής ή μεσαίας αξίας.
Για παράδειγμα, κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ το τ.μ. επιβαρύνεται σήμερα με «χαράτσι» ύψους 575 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς ο φόρος θα είναι 150 ευρώ. Η ελάφρυνση που προκύπτει είναι 425 ευρώ ή 71%.
Για κατοικία σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τ.μ. το «χαράτσι» είναι 575 ευρώ και ο νέος φόρος 70 ευρώ (μείωση 505 ευρώ η 91%), ενώ για κατοικία με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 475 ευρώ και θα πέσει στα 110 ευρώ (μείωση 465 ευρώ η 81%).
Στην αντίπερα όχθη, φορολογούμενος που έχει ακίνητο κενό αξίας 200.000 ευρώ το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται σήμερα δεν πληρώνει «χαράτσι» ούτε ΦΑΠ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει ετήσια επιβάρυνση πάνω από 150 ευρώ.
ΑΓΡΟΤΕΣ
Πρόσθετος φόρος σε οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου
Η εξαίρεση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των κατ' επάγγελμα αγροτών από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δημιουργεί μια «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας αναμένεται να καλυφθεί μέσω πρόσθετων επιβαρύνσεων σε οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε περιοχές «φιλέτα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές (Κυκλάδες, Κρήτη κ.α.) και εμπορικές περιοχές, ο στρεμματικός φόρος για το 2014 είναι πιθανό να ξεπερνά ακόμη και τα 60 ευρώ.
Πάνω από 60 ευρώ
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το βάρος πλέον πέφτει στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο στρεμματικό φόρο σε σχέση με το αρχικό σενάριο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το αρχικό σενάριο προέβλεπε ότι κατά μέσον όρο ο φόρος θα είναι 10-13 ευρώ ανά στρέμμα και για ακίνητα «φιλέτα» θα έφθανε και τα 20 ευρώ. Ομως τα δεδομένα άλλαξαν και εξετάζεται φόρος που θα ανεβαίνει και ίσως να υπερβαίνει τα 60 ευρώ το στρέμμα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η εξαίρεση δεν ισχύει για όλες τις εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους οι αγρότες.
Ετσι δεν θα υπάρξει απαλλαγή για αγρότες που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια ή οικόπεδα εκτός σχεδίου, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες.
Από τα 66,5 εκατ. στρέμματα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μόνο τα 17,3 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες.
Κ. Αντωνάκος - Κ. Τσαχάκης,ethnos.gr