Δημόσιο: Πληρωμές δρομολογούνται από σήμερα - Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους
Δημόσιο: Πληρωμές δρομολογούνται από σήμερα - Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 645.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αφορά τον μήνα Δεκέμβριο. Πρόκειται για το υπολειπόμενο ποσό που αφορά την κρατική χρηματοδότηση και ανέρχεται σε έως 73 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που ήταν σε αναστολή σύμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χρόνου.

Η αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε μισθωτού. 

Eιδικές αποζημιώσεις για αναστολές Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου που έγιναν διορθώσεις

Μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και οι ειδικές αποζημιώσεις για συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, για τις οποίες έγιναν διορθώσεις στην υποβολή των αιτήσεων από τους εργοδότες. Εντός των ημερών, σχεδιάζεται και η πληρωμή του δώρου Πάσχα σε επιχειρήσεις που έκαναν διορθωτική δήλωση. Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, και πλέον αναμένονται οι διασταυρώσεις για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Επίσης, πληρωμές αναμένονται και για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, που υπέβαλαν μονομερείς
δηλώσεις.

Σε εργοδότες για τις εκκρεμότητες στο δώρο Πάσχα

Τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, αναμένονται και οι πληρωμές σε εργοδότες που δεν έλαβαν το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή όσον αφορά το δώρο Πάσχα. Πρόκειται για περιπτώσεις των οποίων οι πληρωμές «πάγωσαν» όταν διαπιστώθηκε από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ότι κάποιοι δήλωσαν εξωφρενικά ποσά, ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε μισθωτούς τους ως… δώρο Πάσχα εν μέσω καραντίνας. Συνολικά, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν «φουσκωμένα» ποσά ήταν περίπου 100 και γι’ αυτές διενεργείται έλεγχος.

Επιστρεπτέα 5

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και έπονται και οι πληρωμές σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ:«Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η ΚΥΑ που αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσδοκούμε η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει τη Δευτέρα (25/1) και να αρχίσουν οι πληρωμές από την Τετάρτη (27/1) και μετά», σημείωσε σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίδομα θέρμανσης

Η ΚΥΑ υπογράφηκε το Σάββατο και το επίδομα θέρμανσης θα πληρωθεί στους δικαιούχους σε δύο φάσεις, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των τιμολογίων αγοράς των καυσίμων:

  •     Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές που έγιναν έως τις 21 Δεκεμβρίου του 2020
  •     Έως τις 31 Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές έως 28 Φεβρουαρίου

Αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος καταβολής αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, πιστώθηκε ποσό συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, μετά και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις